19 Februarie 2024
40 accesări
0 comentarii

Splina este un organ situat în partea superioară stângă a abdomenului, sub coaste, având dimensiunea unui pumn. Ea este o componentă a sistemului limfatic, jucând un rol vital atât în combaterea infecțiilor, precum și în filtrarea sângelui. Printre funcțiile splinei se numără producerea de anticorpi, îndepărtarea din sânge a celulelor sangvine anormale și a celor îmbătrânite, dar și a corpilor străini, precum bacteriile și virusurile. Totodată, aceasta este implicată în reciclarea hemoglobinei și în stocarea trombocitelor, pentru a ajuta la formarea cheagurilor de sânge.

Ruptura de splină a fost clasificată de către specialiști, în funcție de severitatea ei. Astfel, ruptura de gradul 1 implică rupturi la nivelul capsulei, care au o adâncime mai mică de 1 cm sau existența unui hematom - o grupare de sânge coagulat sub capsulă, care acoperă mai puțin de 10% din dimensiunea splinei. Cea de gradul 2 cuprinde rupturi de 1-3 cm, care nu implică ramurile arteriale ale splinei, iar cea de gradul 3 se referă la o ruptură cu o dimensiune de peste 3 cm, care poate afecta artera splenică sau poate duce la apariția unui hematom care acoperă peste jumătate din suprafața organului. O astfel de ruptură poate presupune existența unui hematom mai mare de 5 cm, care se poate extinde, la nivelul țesuturilor. Stadiile 4 și 5 cuprind vasele de sânge de la nivelul splinei și provoacă pierderea a peste 25% din aportul de sânge al organului, și, mai grav, presupune existența unei rupturi extrem de severă, care afectează anumite vase de sânge și duce la întreruperea completă a fluxului sangvin de la nivelul splinei.

Potrivit dr. Ariana Anghelescu, traumele reprezintă cea mai frecventă cauză a rupturii de splină, aceasta fiind cel mai des afectat organ în urma unor astfel de evenimente. Leziunile care duc la ruptura de splină sunt în general provocate de accidentele rutiere - între 50 și 70% din cazurile de ruptură de splină apar în urma accidentelor de motocicletă,

căderile de la înălțime, sporturile de contact sau bătăi.

„Ruptura de splină poate apărea imediat după ce trauma a avut loc sau după un interval de timp. Această condiție se instalează și ca urmare a unor complicații neintenționate în timpul intervențiilor chirurgicale sau a manipulării endoscopice, în special în cazul intervențiilor la nivel abdominal. Ea se poate manifesta ca o ruptură a capsulei splinei, tensiune la nivelul splinei în timpul manipulării colonului şi nu numai. Simptomele unei rupturi de splină variază în funcție de severitatea leziunii, dar cel mai frecvent simptom este însă, durerea și sensibilitatea la palpare a părții superioare stângi a abdomenului”, a precizat medicul. Din păcate, durerea poate radia în torace și umărul stâng. Printre alte simptome ale rupturii de splină se numără: amețeală; greață; confuzie; leșin; vedere încețoșată; neliniște, anxietate, paloare. Aceste simptome sunt asociate cu scăderea tensiunii arteriale, cauzată de hemoragia internă.

Taguri articol: sfatul medicului splina chirurg

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU