Tremorul este o tulburare caracterizată prin mişcări involuntare, produse de contracţia neregulată a musculaturii, mai vizibilă la membrele superioare. Tremorul este în mod normal caracteristic persoanelor în vârstă şi persoanelor cu diverse afecţiuni neurologice.
Însă, puţină lume ştie că acesta poate apărea şi la vârste fragede, chiar şi la nou-născuţi, fiind o tulburare neurologică moştenită în astfel de situaţii. De regulă, persoanele care suferă de această tulburare într-o formă uşoară, nu se prezintă la medic ca urmare a simptomelor, însă există cazuri în care tremorul se poate accentua, iar braţele se pot mişca incontrolabil.
„Foarte multe persoane tinere sunt diagnosticate cu tremor, acea variantă a tremorului cu transmitere familială, care se declanşează foarte devreme. În acelaşi timp, există un alt tip de tremor, asociat îmbătrânirii, care de cele mai multe ori nu este ereditar şi debutează după vârsta de 50-60 de ani. În trecut, acesta era catalogat drept «tremor senil». Însă, problema este că acest tremor cu debut târziu creşte riscul de mortalitate. Deşi au aceleaşi manifestări, atunci când debutul este târziu, tremorul devine factor de risc pentru mortalitate, ceea ce nu se întâmplă cu celălalt subtip. Altfel spus, pacienţii cu tremor ereditar pot trăi o viaţă îndelungată”, explică specialiştii Medstar General Hospital.
Ca tratament, specialiştii încurajează renunţarea la excitanţii nervoşi (cafea, nicotină, energizante, anumite ceaiuri etc.), oprirea administrării anumitor medicamente (doar la indicaţia medicului specialist neurolog), monitorizarea de către specialist, terapia fizică pentru întărirea musculaturii şi terapia medicamentoasă, care, la fel, trebuie administrată doar la indicaţia medicului curant.