06 Iunie 2018
1793 accesări
0 comentarii

Zi de zi, numeroşi constănţeni acuză diferite probleme şi se întreabă unde pot merge pentru ceea ce au. De multe ori, însă, ei nu ştiu exact la ce specialist trebuie să apeleze pentru problemele pe care le acuză. Ei bine, există situaţii în care este clar că durerea pe care o aveţi trebuie tratată la neurologie.

Potrivit dr. Adrian Barbu, medic specialist neurolog, constănţenii trebuie să ştie că neurologia este specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor sistemului nervos, dar că există anumite simptome, unele comune, a căror apariţie necesită neapărat părerea unui medic specialist.

În primul rând, trebuie să fiţi atenţi la durerile de cap.

„Aproape orice om suferă de dureri de cap la un moment dat în viaţă, fie din cauza stresului sau a unei banale răceli, dar sunt mulţi oameni care suferă constant de dureri de cap severe, precum migrenele. În unele cazuri, durerea poate avea cauze profunde şi deosebit de periculoase, precum presiunea intracraniană crescută sau hemoragia craniană. Apoi, ameţeala este un simptom cu care mulţi pacienţi se prezintă la medicul de familie, mai ales dacă au trecut de vârsta de 60 de ani. Însă, în cazul unei stări constante de ameţeală care durează de câteva luni, este recomandat să cereţi sfatul unui specialist în neurologie”, este de părere medicul.

Desigur, există şi situaţiile în care pacientul prezintă un tremur accentuat, care poate apărea în diverse zone ale corpului: mâini, picioare, cap, trunchi şi corzi vocale. Acestea sunt cauzate, în general, de un dezechilibru în regiunea creierului care controlează muşchii corpului. Aşa că, dacă suferiţi frecvent de tremur, este foarte important să cereţi părerea unui medic neurolog. La fel trebuie procedat şi atunci când aveţi senzaţia de amorţeală sau furnicături.

„Acestea pot apărea din mai multe motive, unele la fel de simple, precum a avea o poziţie inadecvată, astfel încât circulaţia sângelui scade. Cu toate acestea, în cazul în care amorţeala continuă, apare brusc sau are loc doar pe o parte a corpului, acesta este momentul oportun pentru a vedea un medic neurolog. Simptomele amorţelii sau ale furnicăturilor pot fi semnele unui accident vascular cerebral, caz în care aveţi nevoie de ajutor cât mai rapid”, a completat specialistul.

Dacă o persoană susţine că prezintă stări accentuate de slăbiciune, această afecţiune ar putea fi cauzată şi ea de o stare mai gravă sau de o boală a sistemului nervos, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Totodată, pierderea echilibrului, dificultatea de mers, tremur sau alte simptome ale sistemului nervos cauzează probleme de mişcare. Dacă acestea apar periodic, pe intervale mari de timp şi dacă aceste probleme întrerup activităţile dumneavoastră din fiecare zi, atunci este recomandat să cereţi, din nou, ajutor unui medic specialist neurolog.

XXX

Dificultăţile de vedere pot fi cauzate de înaintarea în vârstă ori de probleme ale sistemului nervos. În cazul în care aceste dificultăţi apar brusc şi afectează ambii ochi, trebuie neapărat să fiţi evaluat de un medic specialist.

Şi în cazul problemelor legate de somn se poate apela la medic. Evident, acestea pot fi, pe de o parte, reacţii la modul de viaţă şi la stres, care determină insomnii sau o igienă incorectă a somnului. Pe de altă parte, a explicat dr. Barbu, pot fi boli intrinseci ale creierului.

„Apneea, insomnia, hipersomnolenţa, toate acestea, precum şi mecanismele de producere şi menţinere a somnului sunt de natură neurologică”, a adăugat el.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU