Trombofilia este o afecţiune care se manifestă prin tendinţa anormală a sângelui de a se coagula. Acest lucru poate dăuna sănătăţii în mod special în anumite perioade ale vieţii, cum ar fi graviditatea.
Ca multe alte boli, trombofilia se poate dobândi sau poate fi ereditară. Cea dobândită se produce pe fondul unor factori care definesc stilul de viaţă: sedentarism, alimentaţie dezechilibrată, obezitate sau fumat. Cea ereditară este datorată mutaţiilor genetice care intervin în procesul de coagulare. Cea mai cunoscută formă de trombofilie dobândită este cea care apare în timpul sarcinii. În acest caz, ea poartă denumirea de sindrom antifosfolipidic şi apare atunci când organismul gravidei creează anticorpi ce atacă pereţii celulelor de la nivelul vaselor de sânge.
Diagnosticată genetic sau dobândită, trombofilia nu se tratează din prima fază decât dacă testele de laborator arată un risc major de apariţie a trombozei. Medicamentele utilizate pentru pacienţii simptomatici sunt din clasa anticoagulantelor care sunt atent monitorizaţi de medicul specialist. Dacă vorbim însă de gravide, situaţia se schimbă radical, din cauza faptului că anticoa-gulantele orale pot trece prin placentă şi pot afecta formarea fătului. Din acest motiv, în sarcină sunt utilizate injecţiile.
„În cazul femeilor care au trombofilie, manifestările pot fi legate de sarcină pentru că apariţia cheagurilor de sânge poate afecta vascularizaţia, implicit hrănirea organelor ge-nitale. Boala prezintă risc major de avort spontan, sarcini oprite din evoluţie, naştere prematură, preeclamsie, hipotrofie fetală sau chiar moarte fetală intrauterină”, a explicat dr. Mihaela Peţeanu, medic primar obstetrică-ginecologie, în Ghidul Medical ISIS.
Ce riscuri există pentru făt?
Riscurile care pot interveni în ce priveşte sarcina, dar care pot afecta şi fătul sunt legate de naşterea prematură şi de greutatea fătului care poate să fie mult mai mică decât cea normală, fapt pentru care va necesita internare şi strică monitorizare în secţia de neonatologie. Dacă însă sarcina decurge normal pană în al treilea semestru, posibilitatea ca aceste probleme să intervină este minimă.
Specialiştii în sănătate cred că aceste probleme ar putea fi cauzate de cheagurile de sânge din vasele placentei ce reduc foarte mult curgerea sângelui către făt. Nu este încă un fapt cunoscut dacă trombofilia moştenită contribuie la aceste complicaţii în timpul sarcinii.
Analizele sunt obligatorii în sarcină
Fiecare gravidă trebuie să ţină cont de analizele pentru depistare a trombofiliei. Acest test este la fel de important ca şi toate celelalte analize sau teste efectuate în timpul sarcinii, deoarece boala poate afecta atât sănătatea mamei, cât şi pe cea a fătului. Specialiştii recomandă analizele cu atât mai mult în cazul femeilor care au avut cheaguri de sânge sau care au pierdut una sau mai multe sarcini. Fiecare femeie însărcinată trebuie să discute cu medicul despre apariţia oricărui simptom de boală, despre riscurile acesteia, dar şi despre complicaţiile pe care le pot produce. Măsurile constau în supravegherea procesului de coagulare a sângelui şi de monitorizare a sarcinii.
Buna.....eu a trebuit sa pierd o sarcina la 25sapt pt a mi se recomanda analizele de trombofilie.....e greu....dar sper ca la următoarea sarcina sa fie bine....
29 martie 2013
mihalca mihaela
eu dupa un an de la nastere mi sa depistat boala de trombofilie am sansa sa imi revin