11 Aprilie 2017
2524 accesări
0 comentarii

Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă care poate afecta numeroase organe şi ţesuturi, dar cel mai frecvent se localizează la nivel pulmonar. Această boală se transmite pe cale aeriană. Cei care intră în contact cu o persoană bolnavă se pot infecta prin inhalarea microbilor răspândiţi în atmosferă de bolnav, atunci când râde, vorbeşte, strigă, strănută, tuşeşte sau scuipă.

„Tuberculoza se manifestă prin următoarele simptome: tuse care durează mai mult de trei săptămâni, pierderea în greutate, oboseală, febră, transpiraţii nocturne, durere toracică, dispnee, pierderea apetitului, tuse cu expectoraţie sanguinolentă. Aceste semne duc la suspiciunea de tuberculoză şi se impune prezentarea la control de specialitate”, a declarat dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.

Tratamentul trebuie luat sub directa supraveghere a medicului (iniţial în spital şi apoi a medicului de familie).

Tuberculoza poate şi trebuie prevenită, deoarece este o boală care afectează serios organismul uman.

Prevenţia se face, în primul rând, prin respectarea regulilor de igienă personală (se acoperă gura când se tuşeşte, să nu se scuipe pe jos etc.) şi a locuinţei (curăţenia curentă, aerisirea încăperilor, expunerea la soare a lenjeriei etc.). De asemenea, tuberculoza mai poate fi prevenită prin control medical periodic, vaccinarea împotriva tuberculozei, prin evitarea stresului, adoptarea unui regim alimentar echilibrat şi sănătos, evitarea fumatului, a consumului de droguri şi de alcool.

Cel care a contactat boala trebuie să efectueze un control medical, pentru a depista o eventuală îmbolnăvire.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii