Tuberculoza este o boală infecto-contagioasă care poate afecta numeroase organe şi ţesuturi, cel mai frecvent fiind localizată la nivel pulmonar. Boala se transmite pe cale respiratorie, prin inhalarea microbilor răspândiţi în atmosferă de către bolnav atunci când tuşeşte, vorbeşte, râde sau scuipă. Nu acelaşi mod de răspândire îl are, însă, şi tuberculoza osteo-articulară.
Potrivit medicilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, spre deosebire de tuberculoza pulmonară, în care contactul infectant este de cele mai multe ori depistat, în tuberculoza osteo-articulară, contactul se pierde în timp, bacilul activându-se în condiţii mai mult sau mai puţin specifice: stare de imunosupresie, traumatism cu hematom local care constituie mediu de cultură.
Mai grav, aceasta afectează osul spongios, în vecinătatea cartilajului articular, discul vertebral, cu predilecţie, extinzându-se la corpii vertebrali adiacenţi, generând o afecţiune denumită şi cunoscută ca morbul lui Pott.
În cazul tuberculozei osteo-articulare, au precizat aceştia, simptomatologia este nespecifică, paloare, astenie, scădere ponderală.
În 2017, spitalul, prin secţia de Pneumologie TB Agigea a diagnosticat şi tratat un număr de 103 pacienţi, dintre care 71 cazuri noi de TB, 24 recidive şi opt cazuri MDR (multidrog rezistentă).
La Constanţa, secţia TBC osteo-articular, secţie exterioară a SCJU diagnostichează şi tratează tuberculoza osteo-articulară şi extra-pulmonară.
Tratamentul pacienţilor este asigurat prin Programul Naţional de Prevenţie şi Tratament al Tuberculozei, tratament gratuit, administrat cu testarea toleranţei şi sensibilităţii, pe parcursul spitalizării.