04 Februarie 2016
2002 accesări
0 comentarii

Primăria municipiului Medgidia a răspuns pozitiv la iniţiativa fundaţiei Romanian Angel Appeal de a organiza o sesiune de informare despre tuberculoză, incidenţa acesteia în rândul populaţiei, importanţa diagnosticării la timp şi a tratamentului. În sala de şedinţe a primăriei, au fost prezenţi reprezentanţi ai fundaţiei, precum şi reprezentanţi ai primăriilor Tortoman şi Aliman, dar şi medici specialişti, mediatori sanitari şi asistenţi medi-cali comunitari din mai multe localităţi din judeţul Constanţa.
La întâlnire, au participat primarul Marian Iordache, viceprimarii localităţilor Tortoman şi Aliman, un medic specialist pneumolog şi un medic de familie, precum şi mediatori sanitari şi asistenţi medicali comunitari din Medgidia, Cuza Vodă, Cernavodă, Deleni, Dobromir şi Rasova.
Importanţa promovării şi informării asupra cauzelor şi efectelor tuberculozei, precum şi a tratamentului este deosebită, deoarece este o patologie care nu ţine cont de nivelul de educaţie, profesie sau venituri. România se află pe primul loc la numărul de cazuri de TBC în Europa şi acestea cresc de la an la an.
Cauzele sunt multiple, pornind de la lipsa de infor-mare şi de depistare precoce a afecţiunii, până la dezinteresul pacienţilor pentru tratament, durata lungă a tratamentului şi efectele adverse ale acestuia, precum şi efortul pe care pacienţii din mediul rural trebuie să-l depună pentru a ajunge la dispensarele din mediul urban să primească tratamentul.
În zona Medgidia - Băneasa, conform datelor oferite de medicul pneumolog Mihaela Trenchea, numărul de pacienţi care se află sub tratament este de aproximativ 50. Problema intervine atunci când bolnavii nu urmează tratamentul şi îşi păstrează starea de pacient contagios. Acesta este şi motivul pentru care, la Medgidia, a avut loc această întâlnire, pentru ca toate organele abilitate, pornind de la medicii şi asistenţii comunitari până la autorităţile publice - primari, viceprimari, pot oferi cetăţenilor informarea de care au nevoie pentru a preveni sau trata tuberculoza.
De reţinut este faptul că simptomatologia bolii include tuse pe o perioadă îndelungată, de peste opt săptămâni, scădere în greutate şi transpiraţie excesivă, până la tuse cu sânge. Analizele pentru depistarea afecţiunii se fac gratuit, iar tratamentul este, de asemenea, gratuit.

Taguri articol: stiri medicale pneumolog tuberculoză tuse

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase