24 Martie 2016
3253 accesări
0 comentarii

Tulburările de alimentaţie pot produce foarte multe daune în corp dacă nu sunt descoperite şi tratate la timp. O parte din manifestările lor le fac să fie asemănătoare cu dependenţele, în special diminuarea capacităţii de autocontrol şi comportamentul auto-distructiv.

„Tulburările alimentare sunt de două tipuri: tipul restrictiv care este foarte rigid cu cantitatea şi tipul de mâncare pe care o consumă şi tipul abuziv, în care persoana este la fel de rigidă cu cantitatea şi tipul de mâncare pe care o consumă, cu episoade în care mănâncă necontrolat cantităţi mari de mâncare. După un astfel de episod persoanele se simt vinovate şi îşi pot induce stare de vomă sau pot lua diuretice, ori laxative. Aspectul fizic devine cel mai important lucru pentru persoana respectivă, iar înfometarea este folosită pentru a linişti sentimentele de vină, ruşine sau anxietate. De obicei, pe lângă diete, aceste persoane fac şi multe exerciţii fizice, ceea ce le suprasolicită şi le afectează starea de sănătate”, mărturisesc specialiştii de la Clinica Aliat, Constanţa.

Semnele care duc la depistarea acestor tulburări sunt multiple. Persoanele care suferă de dependenţă alimentară au un comportament specific dietei. Acestea ţin cont de numărul caloriilor pe care îl consumă şi evită anumite categorii de alimente. Folosesc medicamente cu laxative, diuretice sau pentru a tăia pofta de mâncare şi îşi verifică tot timpul greutatea corporală. De asemenea, mănâncă necontrolat alimente hipercalorice, nesănătoase, au mese solitare şi fac exerciţii fizice în exces.

Simptomele fizice pot fi alarmante şi pot duce la declanşarea unor boli greu de corectat. „Consumul de droguri sau tentativele de suicid, întârzierea deliberată a ciclului menstrual, senzaţia de balonare, constipaţia, letargia, slăbiciunea, anxietatea ori iritabilitatea, când se apropie timpul meselor, teama de a lua în greutate, sensibilitatea la comentariile despre mâncare, nemulţumirea faţă de aspectul fizic, puterea scăzută de concentrare, stimă de sine scăzută şi dorinţa de a fi perfect sunt simptome care arată gravitatea situaţiei”, mai spun specialiştii. Persoanele care se regăsesc în această descriere trebuie îndrumate de familie şi prieteni spre un medic specialist, pentru a putea fi tratate corespunzător.

Taguri articol: dietă şi frumusețe dependenta alimentatie

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii