Ați început să vedeți dublu, privirea este tot mai încețoșată, tulbure? Vedeți neclar, vă apar în fața ochilor niște puncte sau linii luminoase? Specialiștii spun că asta nu înseamnă mereu că aveți de-a face cu o problemă oculară. De fapt, în multe cazuri, tulburările de vedere anunță unele boli interne sau unele complicații ale unor afecțiuni cronice.
Una dintre bolile semnalate prin tulburările de vedere este cataracta, care apare, în special, la persoanele de vârsta a treia și se manifestă prin vedere încețoșată și prin dublarea imaginii. Apoi, glaucomul poate apărea treptat sau brusc. În astfel de cazuri vederea scade dintr-o dată, este însoțită de vărsături și dureri de cap, motiv pentru care trebuie să mergeți de urgență la un medic. Potrivit dr. Alexandra Letca, dezlipirea de retină este o afecțiune care nu doare și apare mai ales la bărbații cu vârsta de peste 40 de ani. De asemenea, tumorile pe creier pot avea ca simptom tulburările de vedere (încețoșare, luminițe, pierdere temporară a vederii), dar numai asociate cu vărsături, cu dificultăți la mers sau în vorbire.
Rețineți încă un lucru! În cazul atacului cerebral, vederea dublă și scăderea acuității vizuale sau chiar pierderea bruscă a vederii sunt însoțite de o paletă întreagă de alte simptome, de la tulburări ale altor simțuri (auz, gust), confuzie, amețeală, până la amorțeala membrelor sau chiar dificultăți de deplasare.
În același timp, durerile de cap puternice, doar pe o anumită parte, pot fi însoțite de puncte luminoase și de puncte negre, de linii, de vedere distorsionată, încă un motiv de a consulta un medic.
În plus, pe lângă manifestări ca dureri de cap, amețeli, migrena poate fi însoțită și de apariția de puncte luminoase sau negre în câmpul vizual.
Explicația este că presiunea mare a sângelui în vasele de sânge care irigă ochii duce la deteriorarea acestora. Acuitatea vizuală scade atunci când hipertensiunea afectează vasele de sânge din retină, zona din spatele ochiului, unde are loc focalizarea imaginilor. Afecțiunea poartă numele de retinopatie hipertensivă.
O altă boală care se manifestă prin tulburări de vedere este diabetul zaharat, care se complică, în timp, prin deteriorarea vaselor sangvine din întregul corp. Cele mai vizate sunt venele de la nivelul picioarelor și vasele sangvine mici care irigă retina - retinopatia.
Totodată, persoanele cu tulburări anxioase pot prezenta vedere neclară, pierderea vederii periferice sau pot chiar avea halucinații vizuale. Explicația este că episoadele de anxietate determină o creștere excesivă a nivelului hormonului de stres în organism. Acesta poate determina o presiune intraoculară peste limitele normale, ceea ce duce la vedere încețoșată.