Tulburările vestibulare afectează urechea internă și creierul, care sunt responsabile pentru controlul echilibrului și mișcările oculare. Potrivit specialiştilor, simptomele comune includ amețeli, senzație de învârtire, dezechilibru, greață și dificultăți de vedere sau de concentrare. Partea bună este că unele dintre acestea se pot ameliora sau chiar se pot rezolva fără tratament medical. Vertijul pozițional paroxistic benign
este una dintre cele mai frecvente tulburări vestibulare și, în unele cazuri, poate dispărea de la sine. Oamenii experimentează, de obicei, episoade recurente de amețeli. Pentru o ameliorare mai rapidă, tratamente precum manevra Epley, o serie de mișcări ale capului efectuate de un profesionist din domeniul sănătății, pot ajuta foarte mult pacienţii.
Nevrita vestibulară, în schimb, spun specialiştii, se îmbunătățește adesea cu timpul, pe măsură ce inflamația cauzată de infecția virală scade. Mulți oameni au o recuperare semnificativă în câteva săptămâni, iar simptomele se pot rezolva complet în următoarele luni. Cu toate acestea, recuperarea completă poate fi întârziată dacă afectarea nervului vestibular este severă. Terapia fizică, în special exercițiile de reabilitare vestibulară, poate accelera recuperarea, ajutând creierul să se adapteze la modificările semnalelor de echilibru. Chiar dacă această tulburare se poate rezolva de la sine, îndrumarea medicală este importantă pentru gestionarea simptomelor și pentru a asigura o recuperare mai rapidă.