Ideea acestui articol mi-a venit imediat după ce am consultat o pacientă în vârstă de 62 de ani, hipertensivă în tratament, diabetică, cu hepatită cronică virală C, boală artrozică şi care afirma scăderea toleranţei la efort instalată de aproximativ două luni.
Toate aceste boli puteau explica, într-o măsură mai mult sau mai puţin semnificativă, apariţia oboselii la efort. La auscultaţia cordului, am auzit un suflu în aria mitrală, nu foarte intens, electrocardiograma - fără modificări semnificative. Surpriza a venit la ecografie, când, în interiorul atriului stâng, cu dezvoltare din septul interatrial, era vizibilă o formaţiune de aproximativ 3 cm. În prezent, este propusă pentru intervenţie pe cord deschis şi va fi operată în perioada imediat următoare, după efectuarea coronarografiei.
Particularităţi ale tumorilor cardiace
Tumorile cardiace pot fi benigne sau maligne, se pot dezvolta din interiorul inimii sau cordul poate fi sediul determinărilor secundare ale cancerelor cu diferite localizări - metastaze.
Literatura de specialitate afirmă ca 10% din bolnavii cu cancer au metastaze cardiace, desigur pe primele locuri fiind acelea cu localizări învecinate inimii - plămân, pleura, esofag, stomac, limfoame mediastinale. Cele mai multe tumori ale cordului sunt benigne şi se dezvoltă în atriul stâng, iar cea mai frecventă tumoră benignă se numeşte mixom, pe locul doi fiind fibroelastomul. Dezvoltarea în atriul drept este rară, iar existenţa în ventriculi este excepţională.
Simptomele sunt: oboseală la efort, palpitaţii, hipotensiune la ridicarea în picioare, pierderea stării de conştienţă - sincopă, palpitaţii, febră, scădere în greutate, durere toracică cu caracterele durerii din pericardită, dacă este interesat pericardul (sediul din aria precorială), cu iradiere pe muşchiul trapez, caracter ascuţit, durată prelungită, accentuată de inspir şi calmată de aplecarea în faţă a corpului.
Dacă tumora este friabilă, se pot desprinde fragmente din ea şi atunci se pot întâlni simptome ale accidentului vascular, ischemiei acute periferice sau tromboembolism pulmonar.
Diagnosticul tumorilor cardiace
Se face în principal prin ecografie clasică - transtoracică, uneori e necesară şi examinarea transesofagiană - adică vizualizarea inimii prin intermediul vecinului său - esofagul, acest tip de examinare arătând mai bine originea anumitor tipuri de tumori, fiind folosită şi în sala de operaţii, ajutând echipa chirugicală.
CT şi RMN sunt necesare mai mult în stadializare, în descoperirea punctului de plecare a determinărilor secundare cardiace. În privinţa analizelor de laborator, se întâlnesc modificări în hemogramă - creşterea numărului de leucocite, scăderea hemoglobinei, plus creşterea VSH-ului, a fibrinogenului, dar acestea nu sunt specifice numai tumorilor cardiace.
Tumorile de dimensiuni mici pot pune serioase probleme de diagnostic diferenţial cu arii de calcificare ce se pot întâlni, în mod frecvent, odată cu înaintarea în vârstă sau cu cheaguri de sânge - trombi, ce pot adera de structurile cardiace şi pot fi ele însele surse de diseminare în creier, artere periferice sau plămân.
Tratamentul tumorilor benigne cardiace este aproape în exclusivitate chirurgical, a celor maligne, după stadializare, necesită evaluare multidisciplinară, împreună cu medicul oncolog stabilindu-se oportunitatea chirurgiei, în funcţie de prognosticul pe termen scurt şi comorbidităţile pacientului.
Ca o concluzie, tumorile inimii, deşi rare, sunt uşor de diagnosticat în mare măsură, cele benigne au un prognostic foarte bun, deşi sunt citate cazuri de recidivă, cele maligne şi metastazele cordului având prognostic rezervat.
Pentru informaţii, programări, consultaţii şi analize medicale, puteţi suna la numărul de telefon 0241.638.251.
Dr. Florian STOIAN,
Medic primar Medicină Internă,
Medic specialist Cardiologie,
Şef secţie Medicală,
Spital MEDSTAR 2000