Tusea după masă reprezintă un simptom care poate părea inofensiv și de multe ori este trecut cu vederea, însă persistența sau înrăutățirea sa poate semnala existența unei afecțiuni aparținând aparatului respirator sau digestiv. Aceasta constituie un mecanism defensiv al organismului având un dublu rol, întrucât previne aspirația corpilor străini și facilitează evacuarea secreției bronșice, a diverselor particule și substanțe iritante. Din punct de vedere fiziologic, tusea reprezintă un act reflex cu punct de plecare la nivelul receptorilor localizați la nivel faringian și traheal, fiind apoi integrat la nivel medular. Întrucât această manifestare apare integrată în cadrul simptomatologiei altor boli și nu ca un simptom de sine stătător, ameliorarea tusei postprandiale apare concomitent cu tratamentul bolii de bază.
Cu alte cuvinte, respectarea regimului terapeutic recomandat pentru bolile enumerate anterior va determina ameliorarea sau dispariția completă a tusei după masă. Potrivit specialiştilor, tratamentul medicamentos trebuie asociat cu ajustări ale regimului alimentar și/sau stilului de viață pentru asigurarea succesului terapeutic. Oricum, pacienții care se confruntă cu tuse după masă este de dorit să respecte următoarele recomandări: evitați alimentele acide sau picante, optați pentru mai multe porții mici de alimente consumate pe parcursul zilei în detrimentul unei mese copioase unice. Evitați să vă întindeți în pat după masă, întrucât această poziție favorizează refluxul acid şi optați pentru un regim preponderent lichid (supe, ciorbe, sucuri de fructe, compoturi) în timpul perioadei de stare a unei infecții respiratorii