Sursa foto Doc.ro

Sursa foto Doc.ro
06 Mai 2021
903 accesări
0 comentarii

Dacă aveați impresia că numai adulții pot face ulcer, vă înşelați amarnic. Acelaşi diagnostic poate fi primit şi de copii sau adolescenți. Cert este că unele cauze ce duc la apariția acestei boli pot fi evitate.

Ulcerul gastric este, în cazul tuturor, o rană deschisă pe căptuşeala stomacului sau a membranei oricărui organ din corpul vostru. Necazul este că ulcerul gastric poate interfera cu funcționarea organelor, iar cele mai frecvente cauze ale acestuia sunt infecțiile bacteriene ale bacteriilor H. Pylori sau folosirea anumitor medicamente. Cu toate acestea, la copii, s-a constatat că H. Pylori nu a fost cauza în multe cazuri de ulcer gastric, spre deosebire de ceea ce se întâmplă la adulți. Mai multe studii arată că diferite tipuri de ulcere gastrice pot avea cauze diferite.

În principiu, copiii sunt mai susceptibili la anumite afecțiuni medicale comparativ cu adulții. Utilizarea unor tratamente poate face stomacul uşor afectat de acizi şi pepsină. Potrivit dr. Alina Spătaru, cauzele ulcerului la copil pot fi diferențiate în funcție de vârstă. Aşadar, un micuț se poate confrunta cu diverse forme de ulcer.

„Totuşi, ulcerele secundare sunt mult mai des întâlnite la copil față de adulți şi acestea sunt legate de existența stresului infecțios în infecții severe, arsuri întinse şi grave, ulcere medicamentoase şi, mai rar, în tumori cerebrale. Cu toate acestea, există şi ulcere cauzate de infecția cu Helicobacter Pylori, mai frecvente la vârsta şcolară şi în special în rândul copiilor din clasele primare şi gimnaziu. Oricum, ulcerul gastric sau duodenal poate debuta în urma unui dezechilibru între factorii de apărare şi factorii de agresiune a mucoasei digestive. Apărarea este reprezentată de stratul protector de mucus şi prostaglandine antiinflamatorii, iar factorii de agresiune sunt acidul clorhidric, pepsina şi infecția cu Helicobacter Pylori, alcoolul şi fumatul, stresul etc.”, arată medicul.

Mai departe, aceşti factori determină fenomene de inflamație şi ulcerația, care poate fi, la rândul ei, superficială şi profundă. De cele mai multe ori, localizarea mai frecventă este cea duodenală, iar ulcerul gastric se găseşte, de regulă, în regiunea prepilorică şi mică curbură gastrică.

Partea bună a lucrurilor este că ulcerul poate fi evitat. Astfel, se recomandă tratament profilactic antiacid în infecțiile severe, evitarea administrării excesive a medicației antiinflamatorii şi cortizonice. Când este necesară administrarea cronică a medicației antiinflamatorii se va cerceta anterior prezența infecției cu H. Pylori, se va trata şi abia ulterior se începe terapia cu risc, este de părere specialistul.

De asemenea, trebuie evitate stresul, alimentația acidă şi, în cazul adolescenților, pentru că la ei există, din păcate, tentația, fumatul şi alcoolul.

Ca simptome, acestea constau în dureri abdominale localizate epigastric, seara sau după masă, aceasta diferențiind simptomele de cele ale adultului, la care durerea este înainte de mese. Alte simptome sunt greața şi vărsăturile.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU