Uleiul de palmier nehidrogenat reprezintă varianta naturală a uleiului de palmier, nefiind supus procesului de hidrogenare. Hidrogenarea este procedeul industrial de adăugare a hidrogenului la uleiurile lichide pentru a le face mai solide și pentru a crește stabilitatea lor la temperaturi ridicate. Alegerea variantei nehidrogenate evită, astfel, prezența grăsimilor trans, asociate cu efecte nesănătoase asupra sănătății. Specialiștii afirmă că acest tip de ulei are beneficii, însă este important să fie consumat cu moderație, având în vedere compoziția sa bogată în grăsimi saturate.
În primul rând, susțin medicii, furnizează energie, datorită aportului caloric ridicat. Apoi, datorită vitaminelor E și K, aduce un aport de antioxidanți și contribuie la sănătatea pielii și a sistemului circulator. De exemplu, uleiul de palmier roșu adaugă o textură și aromă distincte preparatelor culinare, fiind folosit în special în bucătăria tradițională. În plus, poate fi folosit în diverse industrii non-alimentare, inclusiv în producția de săpunuri și cosmetice.