Unii oameni nu știu că uleiurile utilizate în aromaterapie au mai multe acțiuni: pe de-o parte calmează stresul și anxietatea, pe de altă parte, sunt energizante. În funcție de uleiurile utilizate, efectele pot fi mai ușoare sau mai puternice, unii oameni considerând că aromaterapia le este de un real folos. Principalele efecte ale aromaterapiei se observă, la nivel psihic, în ce privește dispoziția. De exemplu, susțin medicii, unele uleiuri pentru aromaterapie au efecte similare cu cele ale consumului de ciocolată, lecturii unei cărți care vă place și chiar râsului. Practic, după inhalarea respectivelor substanțe, în creier se produc anumite reacții chimice care vă fac mai fericiți, mai relaxați și chiar mai echilibrați.
Una dintre cele mai comune metode de utilizare a aromaterapiei este inhalarea uleiurilor esențiale. Acest lucru se poate face prin difuzarea lor în aer cu ajutorul unui difuzor sau al unei lămpi sau prin inhalarea directă dintr-o sticluță sau din palmele încălzite.
Inhalarea directă din sticlă are efecte mai puternice și se realizează prin inspirații profunde, la doar 10 cm centimetri de sursa de vapori, însă este interzisă copiilor sub cinci ani. Totodată, baia cu uleiuri aromatice este o altă formă de aromaterapie la care se poate recurge. Aceasta presupune simpla adăugare a câtorva picături de ulei esențial în apa din cadă, eventual alături de puțină sare de baie sau spumant. Uleiurile puse în apă facilitează relaxarea și hidratarea pielii, lăsând un miros plăcut și discret. Atenție, însă! Este recomandat să efectuați întotdeauna un test de probă pe o mică porțiune de piele și să diluați uleiurile esențiale înainte de aplicare.