Căscatul este un reflex involuntar comun la majoritatea oamenilor, care ajută corpul să își regleze nivelul de oxigen și de dioxid de carbon, pentru a rămâne treaz. Deși este un proces natural și sănătos, frecvența sa excesivă poate semnala diferite probleme de sănătate sau un stil de viață nesănătos. Când este considerat căscatul anormal? În mod normal, acesta este un reflex natural și firesc al corpului uman, iar frecvența acestuia poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi nivelul de activitate fizică, nivelul de stres, starea de sănătate și obiceiurile de somn. În general, se consideră că un adult sănătos cască între cinci și zece ori pe zi.
Specialiștii susțin că, atunci când căscatul devine excesiv și afectează activitățile zilnice sau calitatea somnului, poate fi considerat anormal. De asemenea, dacă este însoțit de alte simptome, cum ar fi somnolență excesivă, dureri de cap sau dificultăți de respirație, poate fi un semn al unor probleme de sănătate. Căscatul frecvent poate avea mai multe cauze, iar unele dintre ele pot fi legate de obiceiurile personale și de stilul de viață, în timp ce altele pot fi legate de afecțiuni medicale specifice.
Câteva dintre cele mai comune cauze ale căscatului frecvent includ: lipsa somnului sau un somn de calitate scăzută; lipsa de activitate fizică; expunerea la temperaturi prea ridicate sau prea scăzute;
dieta nesănătoasă; consumul excesiv de cafeină sau de alcool; afecțiunile respiratorii, stresul cronic și anxietatea. Tratamentul necesită, în primul rând, identificarea cauzei specifice a simptomului. Dacă acest căscat este cauzat de o afecțiune medicală, tratamentul va viza afecțiunea în cauză. În schimb, dacă căscatului frecvent este cauzat de oboseală sau de lipsa somnului, atunci unele schimbări ale stilului de viață pot ajuta la reducerea căscatului.