22 Februarie 2024
38 accesări
0 comentarii

Ageuzia reprezintă pierderea totală a simțului gustativ. Deși tulburările simțului gustativ sau olfactiv, care se găsesc în strânsă legătură, reprezintă o cauză frecventă de prezentare la medic, cazurile extreme de pierdere totală a acestora sunt rare. Fiecare persoană se naște cu un anumit număr de receptori gustativi, care începe să scadă după vârsta de 50 de ani, ca urmare a procesului de îmbătrânire. Aceștia sunt dispuși în toată cavitatea bucală, faringe, epiglotă, fața internă a obrajilor și la nivelul buzelor. Acești receptori gustativi stimulați de alimente vor trimite impulsuri pe cale nervoasă, care va prelucra aceste impulsuri și le va transforma în senzație gustativă primară (dulce, sărat, amar, acru). Prin combinarea acestora rezultă sute de gusturi diferite pe care o persoană le poate percepe. Receptorii gustativi au rolul principal în determinarea senzației gustative, însă simțul olfactiv contribuie și el într-o mare măsură. Medicii susțin că afectarea oricărei structuri implicate în producerea senzației gustative plecând de la nivel periferic (receptori) până la nivel central (sistem nervos central) poate fi cauza apariției ageuziei. Ageuzia ca reacție adversă la un anumit medicament sau secundară unei interacțiuni medicamentoase reprezintă cea mai frecventă cauză.

Taguri articol: sfatul medicului medicamente

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU