04 Februarie 2016
4160 accesări
0 comentarii

Viaţa femeii este marcată de-a lungul timpului de schimbări hormonale care îi influenţează atât condiţia fizică şi sănătatea, cât şi dispoziţia. Dintre toate schimbările, menstruaţia este o constantă în viaţa ei, cel puţin pentru o perioadă de timp. Instalarea menopauzei poate da peste cap echilibrul interior al femeii, având uneori consecinţe grave asupra sănătăţii şi stării generale.

„Putem defini menopauza ca pe o stare normală a vârstei a treia în care, din cauza lipsei de hormoni feminini, femeia resimte lucrurile într-un anumit fel”, declară dr. Mihaela Dobre, medic primar obstetrică-ginecologie.

Menopauza aduce schimbări în întregul organism. Acesta suferă modificări la nivel fiziologic. Sunt afectate greutatea corporală, pielea, ţesuturile.

„Apar modificări la nivelul vaginului, în sensul în care, în lipsa hormonilor feminini, acesta se usucă, nu mai există lubrifiere”, precizează medicul. Din această cauză, apare un anumit disconfort ce se poate manifesta uneori prin prurit. Un alt efect al menopauzei este lipsa libidoului şi apariţia problemelor în viaţa de cuplu. Cu toate acestea, modul de manifestare a menopauzei variază de la o persoană la alta.
„Fiecare femeie este unică. Există cazuri în care nu apare niciun simptom specific, dar şi cazuri în care menopauza se manifestă cu valuri de căldură, variaţii de greutate, vaginită atrofică de menopauză sau osteoporoză”, adaugă specialistul.

Când vine menopauza
Înaintea instalării menopauzei, apare premenopauza. Aceasta poate dura de la o săptămână, până la ani de zile.

Premenopauza este cea mai dificilă perioadă deoarece nu există menstruaţie regulată. Contracepţia este adesea neglijată, astfel încât femeile pot rămâne însărcinate în această perioadă pentru că există ovulaţie atunci când se aşteaptă mai puţin”, atenţionează dr. Mihaela Dobre.

Se poate spune că femeia a intrat la menopauză dacă menstruaţia nu apare timp de un an de zile. Medicul ginecolog recomandă efectuarea unei ecografii transvaginale prin care se măsoară grosimea endometrului. Dacă acesta este subţire, atunci este un semn clar de instalare a menopauzei.
Menopauza poate să apară şi la vârsta de 35 de ani. Totuşi, acest lucru nu este normal şi se poate prelungi perioada până la menopauză printr-un tratament hormonal”, declară medicul.

Nu neglijaţi tratamentul
Bufeurile, fluctuaţiile de greutate, precum şi alte simptome supărătoare ale menopauzei pot fi diminuate sau ţinute sub control cu ajutorul tratamentului prescris de către medicul ginecolog. Acesta poate include atât preparate fitohormonale, cât şi preparate hormonale de sinteză.

„Femeile trebuie să se prezinte la medicul ginecolog. Ele trebuie să pună întrebări şi să facă tot posibilul să dimi-nueze starea de disconfort. Menopauza nu înseamnă că nu mai avem nicio grijă. Trebuie să ne îngrijim corespunzător”, recomandă dr. Mihaela Dobre.

Medicul va analiza ansamblul de simptome şi va prescrie un tratament specific vârstei pacientei. Pe parcurs, aceasta trebuie să se prezinte regulat la cabinet pentru că, odată cu trecerea timpului, tratamentul trebuie adaptat.
La ora actuală, există multe preparate, chiar din plante, care dau printr-un proces tehnologic efectele hormonilor ce lipsesc din organismul femeii aflate la menopauză.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir