Foarte multe persoane se plâng că le cade părul şi nu îşi dau seama întotdeauna care sunt cauzele care duc la apariţia acestei probleme. Specialiştii spun că orice traumă de natură psihică survenită ca urmare a producerii unui accident rutier, intervenţie chirurgicală, afecţiune severă, teama de îmbătrânire, divorţul, moartea unei persoane apropiate, pierderea locului de muncă sau chiar o banală răceală care se întinde pe o perioadă mare de timp poate duce la căderea temporară a podoabei capilare.
Acest lucru se întâmplă pentru că ciclul de viaţă a firului de păr este dereglat şi nu mai respectă ritmul normal de creştere, odihnă, regenerare. Vestea bună este că odată ce scăpaţi de acea stare emoţională negativă, părul reintră în normal şi nu va mai cădea la fel de mult. Potrivit dr. Irena Smadea, din cauza durerilor suportate în timpul naşterii, femeile pot rămâne cu anumite traume care pot, de asemenea, să ducă la pierderea părului mai mult decât în mod obişnuit. Desigur, este doar o problemă de timp până când veţi trece peste acest şoc al naşterii şi părul dumneavoastră nu va mai fi o victimă. Totodată, problema poate apărea şi din cauza aportului ridicat de vitamina A. „Cantitatea zilnică de vitamina A este de 5.000 UI pentru adulţi, însă atunci când ne administrăm din proprie iniţiativă suplimente alimentare cu vitamina A este foarte posibil să ne confruntăm cu acest efect advers neplăcut. Cea mai simplă cale de a vedea dacă într-adevăr aceasta este cauza, este să renunţaţi pentru o perioadă la suplimentele vitaminice pe bază de vitamina A şi să observaţi cum reacţionează părul la această schimbare. De asemenea, în momentul în care corpul nu primeşte suficiente proteine, procesul de creştere a părului este încetinit, iar regenerarea este şi ea blocată. Prin urmare, includeţi în alimentaţie cât mai multe alimente bogate în proteine, cum sunt ouăle, carnea sau peştele”, a explicat medicul.
Spre deosebire de bărbaţi, femeile nu se trezesc dintr-o dată cu o chelie de toată frumuseţea, ci se confruntă cu subţierea părului şi ruperea facilă a acestuia la periaj, ceea ce duce la rărirea podoabei capilare.
La fel cum sarcina poate modifica nivelul de hormoni din corp, acelaşi lucru se poate întâmpla şi atunci când luaţi anticoncepţionale nepotrivite, care vă pot da peste cap hormonii androgeni, responsabili şi de chelia la bărbaţi. De aceea, este foarte important să consultaţi medicul ginecolog înainte de a lua pilule, pentru că doar o anamneză amănunţită poate stabili cu certitudine ce tip de contraceptive vă sunt indicate.
Specialistul a afirmat că aproape una din zece femei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 49 de ani suferă de anemie, ca urmare a unei lipse acute de fier în organism şi culmea este că majoritatea doamnelor nici măcar nu ştiu acest lucru. Cert este că lipsa fierului este o altă cauză a căderii părului şi pentru a afla cu certitudine dacă aceasta este cauza care stă la baza problemei pierderii părului este necesar să faceţi o serie de analize de sânge, care pot determina nivelul de fier din sânge. Nu în ultimul rând, hipotiroidismul poate fi şi el o cauză frecventă a căderii părului, pentru că nu sunt produşi suficienţi hormoni care să ajute metabolismul şi astfel şi părul are de suferit. Tratamentul medicamentos poate fi, însă, de mare ajutor în această situaţie, astfel restabilindu-se nivelul hormonal normal.