22 Martie 2025
40 accesări
0 comentarii

Foarte multe persoane se confruntă, la ora actuală, cu căderea excesivă a părului. Din păcate, sunt oameni care intră chiar în depresie când observă că îşi pierd podoaba capilară.

Cert este că oricine, indiferent de vârstă sau de sex, se poate confrunta cu alopecia, o problemă care poate şterge, efectiv, câţiva ani de pe chip. Podoaba capilară poate fi, însă, recăpătată cu ajutorul laserului cu lumină roşie, o terapie care stimulează refacerea foliculilor piloşi şi creşterea părului. În acelaşi timp, aceasta poate fi o alternativă sigură şi eficace la tratamentele medicamentoase, precum şi la implantul de păr. Dr. Irena Smadea, dermatolog afirmă că rezultatele încep să se vadă încă din primele 2-3 luni de tratament.

Specialistul a precizat că fiziologia firului de păr are trei faze. În cadrul primei faze, firele de păr cresc cu până la un centimetru în 28 de zile, după care urmează o a doua fază, în care creşterea părului este stopată şi, desigur, ultima, în care se pierd, în mod normal, aproximativ o sută de fire de păr în fiecare zi. De aceea, faptul că rămân câteva fire de păr pe pieptene sau la spălare nu ar trebui să fie întotdeauna un motiv de îngrijorare.

„Alopecia intervine atunci când constatăm pierderea firelor de păr dintr-o anumită zonă a scalpului, problemă care poate fi de mai multe tipuri. De exemplu, alopecia cicatriceală implică pierderea permanentă a foliculilor piloşi, proces ireversibil, în timp ce alopecia necicatriceală poate fi rezolvată, în stadiu incipient, dar rămâne definitivă, în stadiu tardiv. Alopecia necicatriceală se împarte şi ea în mai multe subtipuri: adrogenică, prezentă atât la bărbaţi, cât şi la femei şi areată, care apare numai pe anumite zone ale scalpului şi afectează mai mult bărbaţii. Pentru fiecare formă de alopecie, medicina modernă enunţă o cauză probabilă, cele mai întâlnite teorii fiind legate de ereditate, factorii endocrini sau nocivi din mediul înconjurător”, a explicat medicul.

Deşi nici femeile nu sunt ocolite de această problemă, alopecia afectează mai mult bărbaţii, în cazul acestora presupunându-se că un produs secundar al sistemului endocrin - dihidrotestosteronul (DHT) - se acumulează la nivelul foliculilor piloşi, reducând fluxul sanguin şi aportul de oxigen şi nutrienţi.

Şedinţele cu laser stimulează creşterea firelor de păr

Astfel, foliculul se atrofiază, iar firul de păr devine din ce în ce mai subţire şi mai fragil şi apar zone din ce în ce mai extinse de scalp fără păr.

Până acum câţiva ani, tratamentul alopeciei se făcea doar cu câteva medicamente, care acţionau local, dar care produceau iritaţie şi aveau şi alte inconvenienţe, atrage atenţia medicul dermatolog. Între timp, chirurgia estetică s-a dezvoltat, prin intermediul acesteia putându-se face implant în zonele cu alopecie, doar că procedura este o opţiune foarte scumpă, pe care nu şi-o poate permite oricine.

O altă opţiune se referă la sedinţele cu laser, o metodă care stimulează creşterea părului în cazul persoanelor care suferă de alopecie, dar care încă mai păstrează foliculi de păr. Acesta emite o lumină roşie de joasă intensitate, cu o lungime de undă de 650 nm, care nu produce senzaţie de disconfort sau durere. Practic, lumina pătrunde la aproximativ 4 mm în profunzimea pielii. Precizăm că printre efectele benefice ale tratamentului se numără stimularea metabolismului celular şi a circulaţiei la nivelul scalpului, stimularea regenerării celulare şi accelerarea proceselor de vindecare tisulară.

Persoanele interesate trebuie să ştie că o şedinţă durează în jur de 20-30 de minute, timp în care pacientul stă sub aparatul care acoperă întreaga arie a scalpului. La doar trei luni de tratament, se observă stoparea pierderii excesive părului, apoi, la 4-5 luni de tratament, părul existent devine mai gros şi vizibil mai sănătos.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU