02 Februarie 2022
598 accesări
0 comentarii

De foarte multe ori, chiar dacă încep să aibă unele simptome, oamenii nu se prezintă la medic decât atunci când acestea încep să se acutizeze. De exemplu, ulcerul este o leziune care apare în urma distrugerii mucoasei gastrice sau duodenale de către acidul gastric sau sucurile digestive. De regulă, afecțiunea constă în dezvoltarea unor leziuni la nivelul stomacului sau al duodenului.

Este clar, ulcerul poate provoca dureri severe și apare de obicei în perioade de stres, deși există și excepții. De aceea, este important să cunoașteți principalele simptome ale ulcerului gastroduodenal. Potrivit dr. Gabriela Gheorghiu, ulcerul este o boală frecventă, care se poate dezvolta ca urmare a unui stil de viață nesănătos. Deseori, problemele apar atunci când se formează anumite leziuni la nivelul mucoasei gastrice (a stomacului) sau a mucoasei părții superioare a intestinului subțire (numită și duoden). „Din păcate, aceste leziuni sau ulcerații apar în momentul în care are loc o schimbare bruscă a procesului digestiv. Ele pot fi cauzate, de exemplu, de secreția unei cantități prea mari de acid gastric. Așa că, trebuie să fiți foarte atenţi, deoarece, dacă nu este tratat la timp, ulcerul gastroduodenal duce la apariţia unor complicații grave. Cea mai frecventă cauză a ulcerului gastroduodenal o constituie infecția cu bacteria Helicobacter pylori. Desigur, este adevărat că multe persoane asociază ulcerul cu stresul și modificările metabolice ce alterează nivelul de cortizol din organism, fapt care duce la apariția problemelor digestive. Chiar şi aşa, trebuie să știţi că nu întotdeauna lucrurile se petrec astfel, întrucât bacteriile sunt, în general, principala cauză a dezvoltării ulcerului”, a precizat medicul.

Obișnuiţi să luaţi ibuprofen în mod regulat pentru calmarea durerilor? Dacă da, trebuie să ştiţi că un consum ridicat de ibuprofen poate modifica secreția de acizi gastrici, provocând apariția ulcerului. În acelaşi timp, consumul de tutun este un alt factor declanșator. Aşa că, dacă nu v-aţi lăsat încă de fumat, este cazul să renunțaţi acum la acest obicei dăunător și să vă puneţi sănătatea pe primul loc. O altă cauză este reprezentată de consumul regulat de alcool și de alimente acide sau foarte picante. Stresul este, de asemenea, un factor demn de luat în considerare, dar nu este vinovat în 100% din cazuri.

Totodată, şi persoanele ce au un nivel scăzut de stres și care nu suferă de anxietate, se pot îmbolnăvi de ulcer. Pe lângă durere și o stare generală de disconfort, cele mai frecvente simptome ale ulcerului gastroduodenal sunt reprezentate de refluxul acid, ce lasă de multe ori impresia unei simple indigestii. Trebui să fiţi conștienţi de faptul că, dacă nu vă trataţi ulcerul, acesta va eroda pereții stomacului și ai intestinului subțire, provocând sângerări interne și afectând alte organe alăturate, cum ar fi pancreasul. Iată care sunt cele mai frecvente simptome:

senzația de prea plin, sughiț, eructații și gaze intestinale, dureri abdominale sau arsuri localizate în zona abdominală și în jurul buricului, ce nu răspund la tratament. La acestea se adaugă senzația de foame acută, manifestată pe perioade scurte de timp, greața și pierderea în greutate.

Taguri articol: sfatul medicului alimente alcool boli apa helicobacter pylori stomac anxietate stres simptome disconfort organ ulcer gastric ulcer

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU