23 Iunie 2021
309 accesări
0 comentarii

Foarte multe persoane care acuză dureri de stomac sunt diagnosticate de către medic cu gastrită, boala instalându-se în momentul în care aciditatea stomacului scapă, efectiv, de sub control, distruge mucoasa protectoare și începe să atace pereții stomacului. Toate aceste stări, a precizat dr. Daniela Ichim, provoacă senzația de arsură, de balonare, scăderea poftei de mâncare și senzația de prea plin.

Potrivit acesteia, simptomele se resimt mai intens la primele ore ale dimineții, pe nemâncate sau în timpul meselor copioase. Problema este că netratată la timp, gastrita se poate transforma în ulcer sau hemoragii abdominale. Specialiștii spun că oamenii ar putea evita gastritele, dacă ar avea grijă la factorii declanșatori.

În primul rând, stresul este cel care poate modifica impulsurile nervoase și secrețiile hormonale, perturbând buna funcționare a intestinului. Apoi, combinația dintre un loc de muncă solicitant, grijile familiale sau alte surse de stres stimulează producția de suc gastric în exces și poate duce la apariția gastritei și a ulcerului.

Desigur, abuzurile alimentare, nerespectarea orelor de masă, flămânzirea prelungită, toți aceștia sunt factori care cresc aciditatea și favorizează apariția gastritei. „Așadar, faceți tot posibilul să respectați orele de masă, să nu săriți peste ele și mai ales să mestecați foarte bine alimentele. Un alt sfat de care trebuie să țineți cont este de a nu mânca nimic cu mai puțin de trei ore înainte de culcare. Totodată, este necesar a se evita alimentele care irită stomacul și cresc aciditatea: grăsimi, prăjeli, carne în cantități mari, alimentele de tip fast-food, dulciurile, alimentele prea fierbinți sau prea reci și condimentate, ceapa și usturoiul, băuturile carbogazoase”, recomandă medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU