Există situaţii în care medicii hotărăsc că este nevoie de o operaţie numită gastrectomie longitudinală laparoscopică sau gastric sleeve, care este un tip de intervenţie chirurgicală bariatrică ce constă în îndepărtarea a aproximativ 70-85% din capacitatea gastrică, stomacul restant având forma unui tub de aproximativ 60-120 ml.
Potrivit dr. Mihai Hriţcu, medic chirurg, gastric sleeve-ul acţionează prin două mecanisme: reducerea capacitaţii gastrice prin îndepărtarea unei parţi importante din acesta, volumul restant fiind minim; îndepărtarea porţiunii fundice a stomacului unde se secretă hormonul foamei.
Intervenţia este indicată în cazul pacienţilor candidaţi pentru transplant de organe (renal sau hepatic), cei cu obezitate morbidă sau cu comorbidităţi asociate, pacienţii cu boală inflamatorie intestinală ori cu ciroză hepatică, dar şi în cazul bolnavilor cu complicaţii ale inelului gastric.
Specialistul a precizat că prin păstrarea micii curburi a stomacului şi a aparatului sfincterian intervenţia are multiple avantaje. „Nu este afectată funcţionalitatea stomacului, inervaţia şi sfincterele fiind menajate, astfel încât nu există sindromul de dumping (sindromul de evacuare precoce a stomacului caracteristic stomacului rezecat distal). Pacienţii pot consuma marea majoritate a alimentelor, cu excepţia celor hipercalorice (pentru a putea pierde excesul ponderal), în cantităţi mult micşorate. Intervenţia constă în devascularizarea marii curburi gastrice, urmată de aplicarea succesivă a unor dispozitive de sutură mecanică liniară, calibrând diametrul stomacului pe o sondă, pornind de la aproximativ 4-6 cm de pilor, până la nivelul polului superior gastric, în apropiere de joncţiunea eso-gastrică, fără a o include. Dispozitivele de sutură mecanică aplică mai multe rânduri de capse metalice din titaniu, secţionând concomitent stomacul între acestea. Capsele de titaniu sunt neutre, neprovocând răspuns imun din partea organismului. Ele nu declanşează detectoarele de metale şi nu interzice investigaţiile de tip RMN, întrucât nu sunt metal feros. Concomitent, se pot rezolva şi alte patologii, cum ar fi hernia hiatală, litiaza biliară sau hernii abdominale şi eventraţii”, a explicat medicul.
Aveți răbdare! Recuperarea se face pas cu pas
Postoperator, pacienţii vor începe o dietă hidrică cu cantităţi mici de lichide (apă, ceai neîndulcit, supe, compoturi, sucuri de fructe) pentru 1-2 săptămâni, cu introducerea treptată a alimentaţiei semilichide, semisolide şi solide pe parcursul următoarelor 4-6 săptămâni, conform regimului alimentar prescris la externare.
De asemenea, vor continua profilaxia trombozei venoase profunde pentru următoarele 2-4 săptămâni cu ciorapi elastici şi administrare de injecţii subcutanate de heparină cu greutate moleculară mică.
De asemenea, a precizat dr. Hriţcu următoarea etapă constă în administrarea de produse semisolide, cum ar fi piureurile de legume, de fructe, amestecurile semisolide preparate la blender, din proteine (brânză, iaurt, fructe de mare, peşte, carne de pui, carne de porc fără grăsime, carne de vită). Tot în această etapă se pot consuma şi piureurile special preparate pentru bebeluşi. Este vital ca între mese să se menţină consumul de lichide la cel puţin 1,5 litri zilnic. Abia după această fază se poate trece la administrarea de mâncăruri solide tocate mărunt, care se mestecă până la modificarea consistenţei asemănătoare unui piure, cu prioritate a proteinelor, care trebuie mâncate primele.
Totodată, sportul trebuie să constituie parte importantă din activitatea zilnică, ajutând la scăderea ponderală şi remodelarea corporală. Nu uitaţi nici de adaosul de vitamine şi minerale şi mai ales suplimentele ce conţin fier, acid folic, vitamina B1, B12, calciu, vitamina D.