vaccincopii-1373304783

vaccincopii-1373304783
08 Iulie 2013
1952 accesări
39 comentarii

Incidenţa bolilor pneumococice a crescut alarmant în ultimii ani, ceea ce îi face pe medicii pediatri să tragă un semnal de alarmă asupra necesităţii vaccinării.

Ei susţin că intenţia Ministerului Sănătăţii de a începe campania de imunizare gratuită naţională din această toamnă, mai ales că multe mămici au ajuns în situaţia în care nu îşi permit să plătească pentru acest vaccin.

O singură doză, 200 de lei

Deşi toţi pediatrii şi cei de familie îl recomandă, părinţii dau din umeri neputincioşi atunci când vine vorba să îşi ducă bebeluşii la vaccinare. Nimic mai grav, susţin medicii! Lipsa imunizării pecetluieşte soarta copiilor şi îi aduce în stadii de boală de care nu se mai vindecă sau care îi lasă cu grave handicapuri.

„În primul an de viaţă, vaccinurile sunt o condiţie pentru sănătatea copilului, iar acest lucru trebuie transmis pe toate căile către părinţi.

Faptul că nu îi aducem copilului un mijloc de sprijin atât de important nu poate să fie decât o mare tragedie.

Cât priveşte vaccinul pneumo-cocic, el figurează pe lista priorităţilor pentru că pneumococul a devenit cel mai frecvent microb care produce bolile cele mai grave la copii: otite, rinofaringite, traheobronşite, bronhopneumonii. Ca să nu mai punem în discuţie faptul că de la o simplă otită, de exemplu, se poate ajunge la forme grave de meningită, recunoscută drept boala care lasă sechele pe creier.

Din păcate, costul unei singure doze de vaccin pneumococic este de 200 de lei, iar unui copil i se fac 4 doze în primul an de viaţă. Din acest motiv, multe dintre mămicile care au sugari nu îi imunizează pentru că nu pot suporta asemenea costuri”, a explicat, dr. Gherghina Rizea, medic pediatru.

Părinţii sunt disperaţi: „Vaccinul are un cost care ne depăşeşte!“

Părinţii sunt disperaţi de costurile vaccinării, unii susţinând că fac eforturi uriaşe pentru a putea cumpăra tratamentul. Mulţi dintre ei sacrifică banii pentru întreţinerea familiei ca să poată achiziţiona măcar una sau două doze din cele patru. Alţii, nu se înghesuie la cabinetele pediatrilor şi spun că îşi vor vaccina copiii când vor avea posibilităţi.

„Ne este foarte greu să cumpărăm vaccinul, mai ales că este nevoie de patru doze şi toate se fac în primul an de viaţă. Facem eforturi şi sacrificăm alte lucruri pentru familie ca să facem ce trebuie pentru copil.

Oricum, vaccinul are un cost care ne depăşeşte şi dacă s-ar face o campanie gratuită ar însemna un mare sprijin pentru familiile noastre”, ne-a spus o mămică.

O alta susţine că sub nici o formă nu îşi permite acest vaccin şi că aşteaptă momentul când vaccinul se va face gratuit.

„O să îi vaccinăm când o să ne permitem. Ne-a zis doamna doctor că e important pentru ca să nu păţească copilul ceva, dar nu avem acum”.

Vaccinarea, mai ieftină decât tratamentul

Medicul susţine că acest vaccin reprezintă un prim pas în ceea ce priveşte prevenţia, prin faptul că sunt evitate afecţiuni foarte grave, dar şi pentru faptul că sunt reduse costurile tratamentului.

„Deşi vaccinul nu este deloc ieftin, oricum nu depăşeşte costul tratamentelor, mai ales dacă este vorba şi despre spitalizare”.

De altfel, atât medicii cât şi reprezentanţii din Ministerul Sănătăţii fac front comun în ceea ce priveşte conştientizarea părinţilor asupra vaccinării.

„Trebuie să transmitem un mesaj corect părinţilor cu privire la bolile care pot fi prevenite prin vaccinare, un mesaj medicilor de familie care trebuie să explice importanţa prevenţiei şi a vaccinării”, susţin aceştia.

Taguri articol: pediatrie vaccin

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

1 comentariu

ieri, ora 03:32
Wzgoel
Tjktmq kasqmc

buy amoxil sale - <a href="https://combamoxi.com/">amoxil price</a> combivent 100mcg cheap

Articol publicat de Andreea Năstase