toxxiiinfectii-1340394110

toxxiiinfectii-1340394110
24 Iunie 2012
609 accesări
0 comentarii

Dacă te doare stomacul, ai febră, dureri de cap, diaree şi senzaţii de vomă, cel mai probabil suferi de o toxiinfecţie alimentară. Aceste afecţiuni digestive acute sunt frecvent întâlnite în perioada verii, când alimentele se pot deteriora mai uşor, din cauza temperaturilor ridicate. Toxiinfecţiile alimentare apar sporadic, în urma consumării de alimente intens contaminate cu bacterii sau cu toxinele acestora. De cele mai multe ori, acestea se declanşează în epidemii şi cuprind mase largi de populaţie. Canicula este cea mai propice perioadă pentru dezvoltarea toxiinfecţiilor alimentare. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa susţin că temperaturile foarte ridicate favorizează multiplicarea germenilor şi infecţiile. Principalele simptome ale afecţiunilor digestive apar brusc şi includ febră, diaree, vărsături şi o stare generală alterată. Ce alimente trebuie ocolite vara Dr. Loti Popescu, de la Biroul pentru Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSPJ Constanţa, spune că toxiinfecţiile alimentare sunt cauzate de diferite specii bacteriene, precum Salmonella, Shigella, Clos-tridium, stafilococ sau enterococ. „Alimentele cel mai frecvent contaminate cu astfel de bacterii sunt carnea şi produsele din carne, conservele, peştele, laptele şi produsele lactate precum frişca, smântâna, brânza sau iaurtul, dar şi ouăle, mai ales cele de raţă şi cele depozitate incorect. Mai pot fi afectate şi preparatele culinare din alimente contaminate, cum ar fi prăjiturile, îngheţata, crema, maioneza sau piureurile ”, infor-mează dr. Loti Popescu. În unităţile de alimentaţie publică, mâncarea poate fi contaminată chiar de către bucătarii sau ospătarii care vin în contact cu alimen-tele. „Personalul angajat în servicii publice reprezintă sursă de infec-ţie cu stafilococ, de aceea examenul medical periodic este obligato-riu pentru aceşti angajaţi. Ei trebuie controlaţi dacă au infecţii ale mâinilor sau ale unghiilor şi dacă respectă igiena personală. Purtătorii de stafilococ nazal pot contamina orice aliment, în special laptele şi produsele lactate”, precizează reprezentantul DJSP. Angajatorii sunt singurii vinovaţi de eventualele epidemii generate în localurile lor, mai spune dr. Popescu. Copiii şi bătrânii, mai afectaţi de toxiinfecţiile alimentare Această afecţiune digestivă este mai gravă la vârste mici, dar şi la per-soanele cu o vârstă mai înaintată, deoarece sistemul imunitar al acestora este mai slab şi se apără mai greu de microbi. Dr. Loti Popescu ne informează că, în funcţie de vârstă, organism şi cantitatea de germeni ingerată, primele manifes-tări ale bolii apar după 6 - 48 de ore de la ingestia alimentului contaminat, când corpul dă semne de deshidratare. Dr. Popescu mai spune că, la apariţia primelor simptome, pacientul trebuie să se prezinte de urgenţă în cabinetul medicului specialist şi avertizează că formele severe ale toxiinfecţiilor alimentare pot produce chiar şi moartea. Verificaţi autorizaţia sanitară a restaurantelor Pentru a preveni declanşarea toxiinfecţiilor alimentare, trebuie identificate şi neutralizate sursele de infecţie umane şi extraumane, susţine reprezentantul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică. „Cei care lucrează în sectorul alimentar şi sunt purtători de germeni trebuie scoşi din sector până la dispariţia agentului patogen care a provocat boala. Mai mult, trebuie efectuat un control medical la sfârşitul tratamentului, dar şi alte controale periodice”, aflăm de la medicul specialist. Totodată, igiena personală trebuie respectată cu rigurozitate, mâinile să fie spălate ori de câte ori este nevoie, înainte şi după masă sau după folosirea toaletei. De asemenea, persoanele care pregătesc mâncarea au obligaţia de a se spăla pe mâini înainte de a începe prepa-rarea mâncărurilor, dar şi ori de câte ori este nevoie în acest timp. Fructele şi legumele trebuie spălate sub un jet puternic de apă, iar suprafeţele şi zonele de pregătire a mâncă-rurilor trebuie să fie dezinfectate. Reprezentanţii DJSP ne mai recomandă să fim atenţi la mesele festive, la localul în care se des-făşoară petrecerile şi dacă unităţile de alimentaţie publică pe care le frecventăm au autorizaţia sanitară.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Alexandra MALACHI