01 Septembrie 2021
327 accesări
0 comentarii

În prezent, varicele sunt una dintre cele mai frecvente afecţiuni circulatorii, mai ales în rândul femeilor. Cu toate acestea, şi bărbaţii pot avea varice. Ele apar atunci când valvele unidirecţionale nu mai funcţionează bine, iar pereţii venelor de sânge îşi pierd elasticitatea. Ca urmare, sângele se acumulează în vene şi apare mărirea caracteristică a acestora. Pe de altă parte, anumiţi factori, cum ar fi statul în aceeaşi poziţie pentru o lungă perioadă de timp, menţinerea unui stil de viaţă sedentar, supraponderalitatea sau sarcina sunt asociaţi cu apariţia varicelor.

Din fericire, în prezent, sunt disponibile mai multe opţiuni de tratament, inclusiv modificări ale stilului de viaţă, utilizarea ciorapilor de compresie, laserul endovenos, scleroterapia prin injecţie, ablaţia cu radiofrecvenţă şi altele.

Potrivit dr. Viorel Ispas, factorii care duc la apariţia bolii varicoase sunt: presiunea crescută în venele picioarelor; leziunile de la nivelul venelor picioarelor; leziunile la nivelul valvelor venelor picioarelor (structuri anatomice care nu permit curgerea sângelui decât într-o anumită direcţie).

„Adesea, boala varicoasă este o boală familială. Sunt persoane care se nasc cu defecte valvulare sau cu pereţii venoşi mai subţiri sau pot dezvolta aceste modificări mai târziu, pe parcursul vieţii. Schimbările hormonale care apar la pubertate, sarcină sau menopauză, la fel ca şi în cazul administrării de estrogen, progesteron sau anticoncepţionale, toate pot contribui la apariţia şi dezvoltarea varicelor. Mai rar, boala varicoasă poate fi un semn al unor probleme sau afecţiuni asociate, care au nevoie de multe ori de tratament. Printre aceste afecţiuni se numără: trombii (cheaguri de sânge cu organizare fibroasă) care pot bloca în totalitate venele profunde sau venele perforante (vene de calibru mic care fac legătura între venele superficiale şi cele profunde ale membrelor inferioare). Totodată, afecţiunea mai apare din cauza leziunilor la nivelul venelor profunde sau a vaselor de sânge anormale, care fac legătura între vene şi artere. Aceste anomalii pot fi prezente încă de la naştere sau se pot dezvolta ulterior pe parcursul vieţii”, a explicat medicul.

Specialistul a subliniat că boala varicoasă poate fi complet asimptomatică. De obicei, este recunoscută apariţia varicelor de către pacient prin vizualizarea cordoanelor venoase răsucite, inflamate, de culoare albastră, chiar sub suprafaţa pielii. Dacă apar simptome, acestea tind să fie uşoare şi pot include: o durere surdă, o senzaţie de arsură sau de greutate în picioare. Simptomatologia se amplifică în cursul zilei sau după perioade îndelungate de stat în picioare sau pe scaun. În acelaşi timp, pot apărea inflamaţii uşoare la nivelul piciorului şi gleznei, mâncărime la nivelul pielii de deasupra varicelor.

Simptomatologia se poate agrava sau pot apărea complicaţii cum ar fi:

edeme gambiere (acumulări de lichid în ţesuturile piciorului şi umflarea consecutivă a membrului respectiv). În cazul altor persoane intervin inflamaţiile şi durerile la nivelul gambei, asta după perioade lungi de stat pe scaun sau în picioare, precum şi modificări de culoare ale pielii, în jurul sau deasupra gleznei. În alte situaţii, pacienţii au pielea uscată, umflată, pruriginoasă şi descuamată, la nivelul varicelor. Mai grav, unii se confruntă cu sângerări la nivelul piciorului sau alte simptome.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU