Sursa foto Doctorul Zilei

Sursa foto Doctorul Zilei
16 Iulie 2020
587 accesări
0 comentarii

Vă place varza murată? Dacă până acum nu ați introdus-o prea des în meniu, ar fi timpul să începeți să o faceți, pentru că este bogată în substanţe nutritive, vitamina C, vitamina antioxidantă care ajută la fortifierea sistemului imunitar, la revitalizare şi tonifiere.

Totodată, aceasta este singurul aliment de natură vegetală în care se găsesc vitamina B12 din belşug, dar şi minerale, precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod. Aceste oligoelementele încetinesc procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos şi împiedică pierderile de memorie.

„Sărurile minerale, fermenţii şi enzimele apărute din procesul de fermentaţie, precum şi vitamina U, vitamina antiulceroasă, care se distruge prin fierbere, transformă această zeamă într-un adjuvant nutriţional în tratarea bolilor ulceroase. Varza murată este şi un bun probiotic, alimentul fiind ajutat în acest sens de acidul lactic, care acţionează ca un conservant. În varza murată se găsesc aşa-numitele bacterii prietenoase, care au rolul de a regla flora intestinală. Totodată, leguma conţine foarte multe fibre şi de aceea ajută tranzitul intestinal.

În acelaşi timp, consumul regulat de zeamă de varză murată poate ajuta la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei. Recomand pacienţilor care doresc să scadă în greutate să consume varză şi zeamă de varză murată, pentru că stimulează arderea grăsimilor şi normalizează apetitul”, a declarat, pentru csid.ro, medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.

Acesta a precizat că pacienţii hipertensivi trebuie să o servească cu moderaţie sau să evite consumul de zeamă de varză murată, deoarece conţinutul de sare creşte retenţia de apă şi tensiunea arterială.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU