06 Aprilie 2017
7354 accesări
0 comentarii

Principalele metode anticoncepţionale sunt reprezentate de: utilizarea de medicamente, tablete sau pilule; dispozitive intrauterine (steriletul); diafragma/prezervativul; ligatura de trompe; vasectomia; chiuretajul.

Aceste metode se adresează persoanelor care, din diverse considerente medicale sau sociale, doresc să utilizeze mijloace care duc la prevenirea apariţiei unei sarcini. O metodă practic necunoscută şi, mai ales, neutilizată, la noi în ţară, este vasectomia, care reprezintă întreruperea chirurgicală a trecerii spermatozoizilor prin canalele deferente.

Dacă populaţia cunoaşte folosirea tabletelor anticoncepţionale, a steriletului, a prezervativului, a chiuretajului uterin sau chiar a ligaturii trompelor, vasectomia este o metodă utilizată în foarte multe ţări din lume cu rezultate excelente.

„În anul 1993 am efectuat un stagiu la Universitatea din Cadiz, Spania, unde am constatat, la Clinica de urologie, că o zi din programul operator era destinat vasectomiei, de aceasta beneficiind, de fiecare dată, câte zece pacienţi de-o dată. Într-o ţară predominant catolică, în care întreruperile de sarcină erau interzise, multe cupluri, după ce aveau câte 2, 3, 4 copii, hotărau ca bărbaţii să fie supuşi acestei intervenţii. Colegii mei spanioli nu au crezut că în România, anual, sunt în jur de 1 milion de întreruperi de sarcină, care, dacă nu sunt făcute cu respectarea regulilor chirurgicale, se pot finaliza cu complicaţii, care pot duce la decesul femeii. Înainte de 1989, multe femei au fost victimele unui avort septic, produs empiric de fel de fel de procedee, începând cu sondajele prin colul uterin, utilizarea de fierturi de ierburi, cozi de leandru etc.”, explică prof. univ. dr. Viorel Tode, specialist în urologie şi sexologie.

Principalele indicaţii ale vasectomiei

Potrivit medicului specialist, vasectomia are indicaţii sociale, pentru că este o metodă de oprire a fecundităţii la bărbaţii care nu doresc să aibă copii sau care nu mai doresc să aibă şi alţi copii.

Dar să nu uităm de indicaţiile medicale, în cazurile riscante de avort sau de patologie fetală (boli ale nou-născutului); tulburări cromozomiale, genetice; incompatibilitate de Rh; cazurile de risc crescut de pierderea vieţii femeii, în eventualitatea unei noi naşteri (hepatită cronică, insuficienţă renală, diabet zaharat, afecţiuni cardiace congenitale etc.); anumite afecţiuni genitale ale bărbatului, precum apuloveziculitate, TBC genital, neoplasm de prostată etc.

„Îmi amintesc de membrii unui cuplu care sufereau de glaucom congenital şi cărora le-am recomandat să nu procreeze. Nu m-au ascultat şi au dat naştere unui băieţel care moşteneşte boala, este orb”, explică medicul specialist.

Aşadar, vasectomia este cea mai sigură metodă anticoncepţională. Aceasta se practică în 20-25 de minute (o tăietură mică la baza scrotului), cu anestezie locală. Este o procedură simplă, sigură iar rata de eşec este extrem de mică. Nu afectează viaţa sexuală, cândva fiind indicată pentru revenirea potenţei sexuale. Aceasta nu afectează hormonii masculini, nici lichidul seminal, deoarece doare 5% din el provine din testicul. Mai mult, operaţia este reversibilă, aşadar, vasectomia este cea mai simplă şi durabilă metodă anticoncepţională.

Complicaţii ale metodelor anticoncepţionale

Celelalte metode de prevenţie pot avea anumite complicaţii. Pilulele anticoncepţionale dau uneori durere de cap persistentă, sunt contraindicate în tulburările circulatorii ale membrelor inferioare şi dau eşecuri în 0.1-0.3%. După unele statistici, dacă o femeie foloseşte pilule timp de 20 de ani, costurile se ridică la aproximativ 200.000 de dolari. Folosirea steriletului recunoaşte eşecuri în 1-2% din cazuri. Utilizarea diafragmei/prezervativului recunoaşte eşecuri de până la 5%, rezultate în urma fisurării sau a ruperii acestora în timpul actului sexual.

Ligatura trompelor uterine necesită o intervenţie chirurgicală, sub anestezie generală sau rahidiană, cu spitalizare, cu o perioadă de concediu medical, care, în final, ajung să fie costisitoare. Acest tip de intervenţie este cel mai facil, dacă se efectuează cu ocazia altei intervenţii chirurgicale. Chiuretajele uterine, deşi intervenţii mai uşoare, presupun şi ele, pe lângă costuri, apariţia unor complicaţii imediate sau tardive, demne de luat în considerare.

„Personal, bazat pe o literatură de specialitate bogată, consider că vasectomia bilaterală, cu indicaţii codificate, cu respectarea unei tehnici adecvate, efectuată cu acordul bărbatului sau a cuplului, este o metodă anticoncepţională de referinţă care trebuie practicată şi la noi în ţara şi de ce nu generalizată, datorită calităţilor şi rezultatelor excelente care se pot obţine. Vasectomia trebuie efectuată cu acordul în scris al pacientului, în deplinătatea facultăţilor mintale, sub semnătura că a luat la cunoştinţă implicaţiile secundare ale acestei intervenţii chirurgicale (sterilitatea masculină). Prezentând aceste informaţii medicale, sunt convins că, pe baza calităţilor medicale deosebite ale vasectomiei, aceasta va deveni o metodă uzuală anticoncepţională, des folosită şi la noi în ţară, unde mai există, şi la ora actuală, o multitudine de probleme medico-sociale ale populaţiei”, conchide medicul specialist.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii