07 Februarie 2021
396 accesări
0 comentarii

Vrem, nu vrem, uneori se întâmplă să ne confruntăm cu tot felul de dereglări endocrine. Chiar dacă multe din simptome nu sunt însoțite de durere, statisticile arată că aceste afecțiuni ale tiroidei afectează o femeie din opt în România.

Potrivit dr. Adela Strungaru, în momentul în care tiroida este sănătoasă și secretă hormonii în mod corect și echilibrat, și noi suntem sănătoși, imunitatea este puternică, libidoul normal, ciclul menstrual regulat. Atunci când hormonii nu sunt în cantitate potrivită, apar problemele, care, deseori, sunt ignorate.

Atunci când vă îngrășați fără un motiv întemeiat, de exemplu, deși aveți același regim alimentar și nu faceți mișcare mai puțină ca de obicei, este bine să vă îndreptați către un medic endocrinolog, pentru a afla și trata cauza. Această recomandare apare atât în cazul copiilor, cât și al adulților.

În același timp, și scăderea bruscă în greutate poate avea aceleași cauze cu creșterea bruscă în greutate. Așadar, nu trebuie să vă bucurați că ați slăbit atât de rapid, ci mai degrabă deplasați-vă la medic pentru a verifica hormonii tiroidieni dar și nivelul cortizonului. Înainte de toate, însă, trebuie să știți că tiroida este responsabilă și de tot felul de simptome psihiatrice. Acestea apar, de obicei, când afecțiunea tiroidiană este avansată. De asemenea, dacă menstruația nu apare la intervale regulate, este bine să mergeți la ginecolog în prima fază, iar dacă problemele nu se rezolvă, este foarte posibil să fie o cauză endocrinologică. În mod normal, dacă menstruația se instalează înainte de zece ani sau după 14 ani, este de asemenea nevoie de o vizită la medic. La fel este și în cazul în care menstruația dispare mai devreme de 40 de ani sau mai târziu de 52 de ani.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU