10 Aprilie 2025
48 accesări
0 comentarii

Vi s-a întâmplat vreodată să vă treziți cu buzele umflate și să nu știți ce s-a întâmplat? Poate fi o descoperire îngrijorătoare, mai ales dacă nu

v-ați rănit în zona gurii și s-a produs o infecție, de tipul erizipelului, de exemplu, cu streptococ sau stafilococ, care poate genera și Elephantiasis nostra, o formă de umflare masivă a buzelor. Specialiștii sunt de părere că, pe lângă traumatismele de la nivelul gurii, există, o mulțime de afecțiuni comune care vă pot face să vă treziți cu buze inflamate. Acestea includ și o serie de reacții alergice, precum și boli care afectează glandele salivare, pielea, nervii sau mușchii feței. De exemplu, anomaliile minore ale glandelor salivare duc la unele chisturi. Nu în ultimul rând, mărirea buzelor și de regulă deformarea lor poate rezulta din tumori benigne sau maligne și anomalii ale vaselor de sânge.

Simptomele însoțitoare, cum ar fi paralizia facială și limfangita, sunt utile pentru a distinge și a diagnostica corect un edem al buzelor. Ca urmare, în funcție de cauză, buzele pot să se umfle în decurs de mai multe ore. Aceasta înseamnă că vă puteți așeza la somn fără vreun semn care să vă indice o problemă și vă treziți arătând și simțindu-vă diferit. Pe de altă parte, alergiile la anumite alimente, medicamente, mușcături sau înțepături de insecte declanșează destul de frecvent apariția buzelor umflate și a altor simptome. În plus, ardeiul iute poate declanșa o senzație de arsură a gurii, dar și apariția de buze inflamate, la fel ca și anasonul, țelina, coriandrul, feniculul, pătrunjelul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU