25 Ianuarie 2024
58 accesări
0 comentarii

Vertijul este definit ca o senzație de amețeală, chiar și atunci când o persoană stă pe loc. Acesta este mai sever decât amețeala, descrisă ca o ușoară nesiguranță de echilibru și apare din cauza unei probleme în mecanismul de echilibru aflat în urechea internă sau a unei alte infecții aflate în organism. Atacurile scurte, dar recurente de vertij sunt deseori determinate de vertijul benign, care este întâlnit, de obicei, după o infecție virală sau a unei inflamații sau leziuni ale urechii medii. Atacurile sunt de obicei foarte scurte, pot dura doar câteva secunde, dar poate determina confuzie și dezorientare.

Uneori, însă, un vertij sever poate indica o tulburare a mecanismelor de echilibru din urechea internă, cum ar fi boala Meniere, situații în care pacienții pot avea atacuri ce pot dura până la 12 ore, deseori provocând vărsături. Potrivit dr. Mihaela Prisăcariu, mai rar se poate întâmpla ca starea bolnavului să fie declanșată de accidentul vascular, scleroza multiplă sau traumatismul cranian. Trebuie subliniat, însă, că simptomele vertijului pot varia de la senzația că „pământul se învârte” la dificultăţi de a sta în picioare și a merge. În acelaşi timp, pot apărea stările de greață și vărsăturile, dar și senzația de nesiguranţă sau de a menține privirea în același punct pentru mai mult timp.

„Dacă vertijul este sever sau prelungit pot fi necesare mai multe teste specifice sau se recomandă efectuarea unor alte teste care constau în menţinerea capului într-o anumită poziție, pentru a produce ameţeli și este folosit pentru diagnosticarea vertijului poziţional benign. Examinarea urechii, a mişcărilor oculare și a sistemului nervos pot fi necesare pentru a găsi cauza. În ceea ce priveşte tratamentul vertijului, acesta depinde de cauze și de severitatea simptomatologiei”, a precizat medicul.

Aceste stări pot fi agravate în timpul călătoriilor cu mașina, avionul sau vaporul, în acest caz specialistul având capacitatea de prescrie medicamente pentru tratarea greţurilor, prin oprirea semnelor din acea parte a creierului ce declanşează vărsăturile.

Totodată, evitarea stresului și dieta fără sare pot ameliora simptomele. Cu toate acestea, reabilitatea vestibulară este un tratament eficient pentru vertijul comun, un program de exerciții care pot ajuta pacientul cu ameţeli și probleme de echilibru. Programul poate include exerciții pentru echilibru și mișcările oculare și poate fi adaptat în funcție de simptome.

Ocazional, mai este necesară intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea excesului de lichid de la nivelul urechii medii, în cazul vertijului sever.

Mare atenţie! Nu se poate trata vertijul la domiciliu. Cu toate acestea, dacă aveți probleme de acest gen, puteți gestiona simptomele prin a vă culca și să stați în repaus până când vertijul trece. Când vă ridicați, trebuie să vă asigurați că vă mișcați încet și cu grijă.

Taguri articol: sfatul medicului vertij accident vascular

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU