04 Februarie 2016
2851 accesări
0 comentarii
Începând din această primăvară, constănţenii asiguraţi vor beneficiade o serie de consultaţiişi investigaţii suplimentare, unele la medicul de familie, altele în cabinetelede specialitate. Vestea bună este că, prin intermediul acestor servicii medicale, pacienţii vor diagnosticaîn timp util o serie de afecţiuni care le pot pune viaţaîn pericol.
Faţă de anii precedenţi, când plăteau pentru o serie de analize şi investigaţii medicale, constănţenii asiguraţi vor putea beneficia de noi servicii medicale gratuite.
Concret, adeverinţele medicale pentru înscrierea în colectivitate se eliberează la efectuarea examenelor anuale de bilanţ ale preşcolarilor şi elevilor la cabinetul medicului de familie şi numai la înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ.
O altă schimbare va fi înregistrată atât la nivelul cabinetelor de medicina familiei, cât şi în cele de specialitate, unde pacienţii vor beneficia de electrocardiograme gratuite, dar şi de un test ce relevă modi-ficările apărute în organism din cauza factorilor externi: stres, poluare, stil de viaţă, sedentarism.
În cadrul procedurilor terapeutice medicale complexe, a fost inclus tratamentul fracturilor de bazin fără complicaţii la nivelul coloanei vertebrale. La nivelul asistenţei medicale de medicină dentară, pentru copii cu vârsta de până la 18 ani se va acorda o consultaţie la 6 luni. În prezent, se acordă o consultaţie la un interval de 12 luni.
De asemenea, s-a introdus serviciul „obturaţia dintelui“ după tratamentul afec-ţiunilor pulpare sau al gangrenei.
Gratuităţi pentru gravideşi pacientele cu probleme la sâni
Veşti bune şi pentru constănţencele asigurate. Potrivit noii legi, femeile pot beneficia în sistem gratuit şi de RMN sâni nativ RMN sâni cu substanţă de contrast, ceea ce oferă specialiştilor ocazia de a vizualiza şi depista orice formaţiune canceroasă încă din faze incipiente de boală. În ceea ce priveşte acordarea de consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei, noua lege prevede luarea în evidenţă în primul trimestru, supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a, supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv, urmărirea lehuzei la externarea din maternitate - la domiciliu şi urmărirea lehuzei la 4 săptămâni de la naştere.
În cadrul supravegherii gravidei, se face şi promovarea alimentaţiei exclusive la sân a copilului până la vârsta de 6 luni şi continuarea acesteia până la minimum 12 luni, testare pentru HIV, hepatită de etiologie virală cu virus B şi C, precum şi consiliere pre şi post-testare HIV a femeii gravide.
Mai multe consultaţiila medicul de familie
În acest an, programele de prevenţie sunt o prioritate a Ministerului Sănătăţii şi a CNAS, astfel că toate persoanele asimptomatice cu vârsta între 18 şi 39 ani vor beneficia, o dată la trei ani, de o evaluare completă, iar aceleaşi grupe de vârstă, dar care au risc înalt de boală, vor beneficia de consultaţii anual.
O altă noutate este includerea în categoria gratuităţilor a dispozitivelor medicale de protezare a gambei şi proteza parţială de mână acordată copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 8 ani cu malformaţii congenitale.
Taguri articol: stiri medicale cancer cnas hiv servicii medicale stres consultaţii gratuite

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Năstase