Cercetările arată că alăptarea aduce beneficii cognitive şi de sănătate atât pentru bebeluşi, cât şi pentru mamele acestora, însă în România, doar 12% dintre nou-născuţi sunt alăptaţi în prima oră de la naştere, iar rata de alăptare exclusivă la sân, în primele şase luni, este de 16%. Acest lucru se întâmplă pentru că proaspetele mame nu primesc suport în ce priveşte alăptarea, decât contracost.
Alăptarea este esenţială, în special în primele şase luni de viaţă, ajutând la prevenirea diareii şi pneumoniei, două cauze majore de deces în rândul sugarilor. Mamele care alăptează prezintă un risc mai mic de cancer ovarian şi mamar, două cauze principale de deces în rândul femeilor. „Alăptarea asigură bebeluşilor cel mai bun start în viaţă”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al Organizaţiei mondiale a Sănătăţii (OMS). „Laptele matern acţionează ca un prim vaccin al sugarului, protejându-l de boli potenţial ucigătoare şi asigurându-i toate principiile nutritive de care are nevoie pentru a supravieţui şi a se dezvolta”.
Specialiştii spun că investiţiile pentru alăptare ar putea salva sute de mii de copii cu vârsta de sub cinci ani şi ar putea genera o creştere economică uriaşă, ca rezultat al reducerii îmbolnăvirilor şi costurilor de îngrijire a sănătăţii, precum şi al creşterii productivităţii.
„Alăptarea joacă un rol critic pentru atingerea multora dintre obiectivele de dezvoltare durabilă. Contribuie la îmbunătăţirea nutriţiei, previne mortalitatea infantilă şi reduce riscul bolilor netransmisibile şi sprijină dezvoltarea cognitivă şi educaţia. De asemenea, alăptarea este un factor care contribuie la eforturile de eradicare a sărăciei, de promovare a creşterii economice şi de reducere a inegalităţilor”, explică Liliana Tudose, specialist în alăptare .
Potrivit specialiştilor, alăptarea este una dintre investiţiile cele mai eficace şi rentabile care se pot face pentru sănătatea copiilor, precum şi pentru sănătatea economiei şi a societăţii. Prin lipsa investiţiilor în alăptare, nu sunt îndeplinite obligaţiile faţă de mame şi copii şi, pentru asta, se plăteşte un preţ dublu: în vieţi pierdute şi în şanse irosite.
Mai mulţi copii alăptaţi, mai puţine îmbolnăviri
Specialiştii spun că, în prezent, investiţiile în favoarea alăptării sunt mult prea mici. Colectivul Mondial pentru Alăptare solicită ţărilor să sporească fondurile alocate pentru creşterea ratelor de alăptare, de la naştere până la vârsta de doi ani. De asemenea, ar trebui să se introducă prevederi legale cu privire la concediul parental plătit şi politici privind alăptarea la locul de muncă, pornind ca nivel minim de la măsurile de protecţie a maternităţii recomandate de Organizaţia Internaţională a Muncii, inclusiv prevederi aplicabile în sectorul informal. Totodată, este nevoie să se implementeze cei zece paşi către alăptarea cu succes în maternităţi, inclusiv asigurarea alăptării pentru nou născuţii bolnavi şi vulnerabili. Specialiştii recomandă îmbunătăţirea accesului la servicii de consiliere calificată cu privire la alăptare, ca parte a unor pachete cuprinzătoare de politici şi programe în favoarea alăptării, aplicate în unităţile sanitare, precum şi consolidarea legăturile dintre unităţile sanitare şi comunităţi. Se încurajează dezvoltarea unor reţele comunitare care să protejeze, promoveze şi să susţină alăptarea; şi consolidarea sistemelor care urmăresc evoluţia politicilor, programelor şi finanţării, în vederea atingerii ţintelor privind alăptarea.