Oreionul reprezintă o patologie acută întâlnită la copii și adulți tineri, provocată de un paramixovirus din care există un singur serotip. La momentul actual, singura gazdă despre care se știe că poate deține acest virus o reprezintă oamenii.
Virusul oreionului se răspândește prin contact direct sau prin picăturile răspândite în aer din tractul respirator al persoanelor infectate. Copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 9 ani au ponderea cea mai mare printre persoanele care contactează virusul, chiar dacă pot fi afectați, de asemenea, adolescenții și adulții. După un interval de timp în care are loc incubația, ce poate dura între două și patru săptămâni, virusul oreionului debutează cu simptome mai puțin specifice patologiei. Este vorba despre mialgie, cefalee, stare de rău și febră scăzută.
În doar câteva zile, simptomele amintite sunt urmate de tumefierea unilaterală sau bilaterală a glandelor salivare parotide, cu alte glande salivare afectate în 10% dintre cazuri.
La bază, virusul oreionului este caracterizat ca fiind o boală destul de ușoară, care se autolimitează și dispare fără a lăsa urme. Totuși, nu este exclus să apară anumite complicații, precum encefalita sau surditatea.