Sursa Prima

Sursa Prima
28 Aprilie 2020
1316 accesări
40 comentarii

Prin somn, întreg organismul își revine, se revigorează. Totuși, în timp ce mulți dintre noi cred că somnul este o întindere temporală în care nu se întâmplă nimic, somnul este, de fapt, cel puțin din punct de vedere neurologic, o perioadă de timp foarte aglomerată.

Specialiștii spun că există două etape ale somnului, iar prima dintre acestea se referă la somnul non-REM, adică acea fază a somnului în care persoana care doarme nu visează.

Totuși, există studii conform cărora, în timpul somnului non-REM, undele cerebrale apar la nivelul creierului, în urma unei electroencefalograme. Alte caracteristici ale acestui stadiu sunt: frecvenţa respiratorie şi cardiacă lentă şi regulată, tensiune arterială scăzută, iar persoana care doarme este liniştită şi calmă.

Apoi, există somnul REM, o etapă a somnului caracterizată prin mişcări oculare rapide sub pleoapele închise. De fapt, visele apar doar în această fază, iar ce trebuie precizat este că fiecare persoană are pe parcursul unei nopţi în care doarme între trei şi cinci perioade de somn REM.

Pe de altă parte, somnul REM este caracterizat de prezenţa unor unde rapide şi de joasă tensiune ale creierului care pot fi detectate în urma unei encefalograme, dar şi de schimbări fiziologice de genul: relaxarea muşchilor, bătăi neregulate ale inimii, ritm de respiraţie accelerat etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU