Vă doriţi să deveniţi mămică şi aţi auzit că este necesar să luaţi vitamine, înainte de instalarea unei sarcini? Dacă decizia este luată, aveți obligația de a vă informa corect în privința unui tratament. Sunt mituri care spun că puterea nutritivă a vitaminelor prenatale servește la îmbunătățirea aspectului părului sau unghiilor. De aceea, unele femei le folosesc deși nu au nevoie. Întrebarea este, însă, dacă este nevoie să le luați fără a fi însărcinată, mai ales că aceste suplimente sunt pline de nutrienți.
Potrivit dr. Oana Ghelase, a lua vitamine prenatale fără a fi însărcinată nu este o idee bună. De fapt, ingerarea lor fără motiv poate fi contraproductivă. De ce? Ce sunt vitaminele prenatale? Vitaminele prenatale sunt suplimente destinate femeilor care intenţionează să rămână însărcinate sau care sunt deja însărcinate. Uneori, este le sunt recomandate și femeilor care alăptează. Pe scurt, rolul lor este de a oferi suficiente vitamine și minerale pentru a reduce riscul de complicații în timpul gestației. Toate acestea în condițiile în care nevoile nutriționale ale unei femei cresc atunci când este însărcinată, iar bebelușul are nevoie de nutrienți specifici pentru a se dezvolta normal.
În aceste condiții, dieta obișnuită nu este mereu suficientă. Așadar, vitaminele prenatale au funcția de a completa o dietă sănătoasă. Aceasta înseamnă că nu înlocuiesc dieta, ci o îmbunătățesc. Desigur, pe piață, există vitamine prenatale de diferite tipuri, iar ele seamănă cu orice tip de multivitamine, cu excepția unei singure componente: acidul folic. Acest nutrient este esențial pentru femeile care doresc să rămână însărcinate sau care sunt deja însărcinate. „Pentru toate gravidele, aportul de acid folic în cantități suficiente este asociat cu un risc mai mic de defecte ale tubului neural la făt, cum ar fi spina bifida. De obicei, femeilor însărcinate li se recomandă să ia 400 micrograme din această substanță în fiecare zi, de la trei luni înainte de concepție până la şapte săptămâni de sarcină. În ceea ce priveşte vitaminele prenatale, acestea conțin și alte elemente esențiale pentru buna desfășurare a sarcinii, precum calciu, fier, acizi grași omega 3, vitamina A, C și E și minerale precum cuprul și zincul”, a explicat medicul.
Pe scurt, aceste vitamine prenatale sunt concepute pentru a fi luate de femeia care intenționează să rămână gravidă, este deja însărcinată sau alăptează. Mai mult decât atât, se recomandă ca toate femeile aflate la vârsta fertilă care au relații sexuale fără a utiliza contracepție să ia acest tip de vitamine. Specialiştii spun că creierul și măduva spinării bebelușului se formează în stadiile incipiente ale gestației, când mama nu este conștientă de statutul său. Astfel, acidul folic este esențial pentru dezvoltarea normală. În orice caz, cel mai bine este să mergeţi la medic înainte de a lua vitamine prenatale, chiar dacă acestea sunt disponibile fără rețetă.