Medicii ne sfătuiesc mereu că ar trebui să mâncăm mai încet și să alocăm timp suficient principalelor mese, pentru a nu avea probleme de sănătate. Din păcate, ne aflăm, zi de zi, într-o cursă contra-cronometru și la fel se întâmplă și cu mesele, pe care le luăm tot pe fugă. Dr. Monica Stoenescu susține, însă, că există o legătură între alimentele consumate, mestecatul și înghițitul rapid al alimentelor acestora, precum și luarea în greutate.
„Mâncatul mai lent și mestecatul mai îndelungat sunt folosite ca strategie de ținere a greutății sub control de foarte mult timp. Totodată, puteţi recurge la un consum redus de calorii în decursul unei mese, dacă mâncaţi mai încet. La aceasta se adaugă și recomandări tot mai specifice în această privință, cum ar fi porționarea alimentelor în bucățele mici și mestecarea fiecărei îmbucături de minim 20 de ori. O altă recomandare pentru pierderea în greutate este să punem jos furculița și cuțitul după fiecare înghițitură. Mestecaţi bine hrana, savuraţi-o pe îndelete și abia apoi apucaţi, din nou, furculița și cuțitul pentru a tăia o nouă bucată”, a precizat medicul. Aceste reguli, a precizat specialistul, contribuie la pierderea în greutate. Practic, fiecare aliment pe care îl consumăm pierde o cantitate semnificativă de calorii dacă este mestecat mai mult timp.