zahar-1343055071
Zahărul ar putea fi eficient în prevenirea bolii Alzheimer, după cum arată rezultatele unui studiu recent. Potrivit cercetărilor, efectul benefic al zahărului asupra creierului ar permite prevenirea bolilor legate de neuro-degenerescenţă, printre care se numără şi afecţiunea Alzheimer. Studiul publicat în revista americană „Aging Cell”(„Îmbătrânirea Celulară”) a demonstrat faptul că zahărul ar fi eficient în stimularea memoriei. Aceste concluzii sugerează că anumite afecţiuni, cum este şi boala Alzheimer, ar putea fi prevenite prin consumul de zahăr. Cu toate acestea, se impune mare prudenţă în consumarea acestui aliment dulce deoarece zahărul în exces provoacă şi obezitate şi diabet.
Studiile au fost efectuate cu ajutorul unor viermi, folosiţi adesea pentru cercetări în domeniul biologiei. Oamenii de ştiinţă le-au administrat unora dintre viermi cantităţi mari de glucoză şi au constatat o scădere semnificativă a degenerescenţei faţă de cei care nu au primit zahărul. Experţii explică acest rezultat prin aportul energetic al zahărului. Aceştia sunt de părere că neuronii bolnavi sunt lipsiţi de energie, glucoza oferindu-le resursele energetice necesare pentru o funcţionare normală. Cu toate acestea, chiar dacă degenerescenţa viermilor scade, ei trăiesc mai puţin şi nu sunt atât de sănătoşi. Prin urmare, viitoarele studii trebuie să încerce să pună la punct demersuri terapeutice pe bază de zahăr, care să ţintească doar neuronii, evitând astfel inconveniente ca tendinţa de a duce la obezitate şi diabet.