Zahărul obișnuit este, potrivit specialiștilor în nutriție, nesănătos. Zahărul de mesteacăn - xilitolul, în schimb, capătă din ce în ce mai multă popularitate, dar este mai sănătos?
Xilitolul este o substanță naturală, care poate înlocui cu succes zahărul, având un aport caloric cu până la 40% mai mic decât zahărul. Xilitolul se găsește în fibrele fructelor, legumelor, cerealelor și scoarței de copac. Zahărul de mesteacăn este obținut din seva acestui arbore și conține substanţa amintită. Medicii spun că, odată ce este metabolizat, zahărul de mesteacăn are cu 40% mai puține calorii decât zahărul din trestie de zahăr sau din sfeclă. Acest lucru îl face potrivit pentru cei care au probleme cu greutatea și vor să slăbească sau să se mențină sau pentru cei diagnosticați cu diabet.
Spre deosebire de zaharoză, xilitolul nu devine acid odată ajuns în cavitatea bucală, ceea ce înseamnă că reduce riscul de apariție a cariilor. În plus, zahărul de mesteacăn împiedică multiplicarea bacteriilor care provoacă infecțiile urechii şi este eficient și în lupta împotriva osteoporozei, întrucât xilitolul sporește densitatea oaselor, precum și cantitatea de minerale din oase. Radicalii liberi provoacă stres oxidativ, care poate duce la deteriorarea celulelor și poate favoriza dezvoltarea mai multor afecțiuni, inclusiv diabet, boli cardiovasculare și cancer. Studiile de laborator arată că antioxidanții neutralizează radicalii liberi și contracarează stresul oxidativ.