12 Ianuarie 2016
1486 accesări
0 comentarii

Până nu de mult, aparatele dentare erau considerate potrivite doar pentru copii, însă în ultima vreme tot mai mulţi adulţi le poartă. Se pare că nu este niciodată prea târziu pentru a corecta poziţia dinţilor. Dacă v-aţi hotărât să apelaţi la terapia ortodontică, trebuie să ştiţi care sunt avantajele, dar şi riscurile sau eventualele neplăceri la care vă expuneţi.

Când este necesar aparatul dentar?

Potrivit dr. Cristina Sintea, medic stomatolog, adulţii pot apela la terapia ortodontică chiar şi la vârsta de 40 de ani, rezultatele fiind foarte bune, indiferent de vârsta pacientului.

„Recomand pacienţilor adulţi să apeleze la terapia ortodontică din aceleaşi motive care există şi în cazul copiilor: înghesuiri dentare şi necesitatea alinierii dinţilor, ocluzie deficitară, precum şi obiceiuri rele care afectează alinierea dinţilor, cum ar fi ţinerea creioanelor în gură”, declară medicul.

De asemenea, purtarea aparatului dentar se recomandă la adulţi atunci când există un caz complex, cum ar fi cel de reabilitare totală, cu implanturi care, din diferite motive, nu mai au loc.

Aveţi grijă la igiena dentară!

„La adulţi, corectarea se realizează cu aparate dentare fixe. În majoritatea cazurilor - în proporţie de 90 la sută - problema se rezolvă prin sacrificiu dentar”, precizează dr. Cristina Sintea. Aşadar, pentru fixarea aparatului dentar la adulţi este, de obicei, nevoie de extracţia unui dinte sau molar.

Medicul atenţionează că, la început, hrănirea poate fi o provocare pentru pacient, însă cu timpul, se va obişnui cu aparatul dentar. Iar acest lucru se va întâmpla cu siguranţă, din moment ce terapia ortodontică la adulţi cu aparate fixe durează un an şi jumătate până la doi ani.

„Pe durata purtării aparatului dentar, pacienţii trebuie să evite alimentele lipicioase. Aceştia trebuie să acorde o atenţie specială îngrijirii dinţilor, să folosească periuţe interdentare şi să apeleze la duşul bucal”, recomandă medicul stomatolog.

Specialistul atrage atenţia că după scoaterea aparatului dentar, pacientul trebuie să poarte aparat de contenţie şi gutieră. În caz contrar, dinţii riscă să revină la forma iniţială, dinaintea tratamentului ortodontic.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir