12 Ianuarie 2025
25 accesări
0 comentarii

Boala zgârieturii de pisică, denumită și febra zgârieturii de pisică, este o afecțiune cauzată de bacteria Bartonella henselae, care provoacă inflamarea ganglionilor limfatici, umflături pe piele, iritaţie și febră. Ce se întâmplă, de fapt? Puricii infectează animalul cu bacteria care provoacă boala zgârieturii pisicii, iar pisicile pot dezvolta o infecție a sângelui de la bacterii, fără simptome, timp de mai multe luni. Animalele o pot răspândi la oameni atunci când saliva lor intră în contact cu o rană deschisă, cum ar fi o zgârietură sau o mușcătură.

Este posibil ca și mușcătura directă a unui purice să provoace boala zgârieturii de pisică, dar acest lucru nu a fost, științific, dovedit. Cert este că persoana afectată poate prezenta două semne specifice: ganglioni limfatici umflați și umflături sau chisturi sub piele (papule). Semnele cutanate pot arăta ca o erupție sau mai mult ca niște noduli și apar, de obicei, lângă rana provocată de ghearele pisicii sau care a intrat în contact cu saliva pisicii. Semnele şi simptomele bolii apar, în majoritatea cazurilor, după trei până la zece zile de la momentul producerii zgârieturii sau a rănii produse de pisică și includ: papule (bubițe sau chisturi sub piele); erupție cutanată;

ganglioni limfatici umflați, dureroși (limfadenopatie); febră; dureri musculare, osoase sau articulare; pierderea poftei de mâncare sau pierdere în greutate; oboseală. Specialiștii spun că, deoarece boala zgârieturii de pisică dispare, de obicei, de la sine, tratamentul este recomandat numai pentru a atenua simptomele. Medicul poate prescrie un antibiotic pentru a combate infecția cu bacterii, dar această abordare medicală este folosită doar în condițiile existenței unui sistem imunitar slăbit sau compromis sau doar dacă simptomele nu au dispărut în decurs de câteva luni.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii