12 Septembrie 2023
161 accesări
0 comentarii

Mulţi oameni nu conştientizează faptul că expunerea îndelungată la niveluri ridicate de zgomot poate avea efecte negative asupra sănătății fizice, mentale și emoționale a unui individ. Unul dintre cele mai evidente efecte negative ale expunerii îndelungate la zgomot puternic este pierderea progresivă și permanentă a auzului. Pe de altă parte, trauma sonoră apărută după expunerea pe termen lung la sunete de o intensitate ridicată poate deteriora celulele auditive din urechea internă, ceea ce duce la o scădere a acuității auditive și, în unele cazuri severe, la surditate permanentă.

În astfel de situaţii, vorbim deja de o traumă sonoră, aceasta reprezentând alterarea auzului prin lezarea urechii interne, care apare după expunerea îndelungată sau bruscă la zgomote puternice și dăunătoare. Potrivit dr. Mihai Teodorescu, zgomotul puternic poate deteriora celulele nervoase din urechea internă și poate provoca pierderea permanentă a auzului. Deși acest tip de pierdere a auzului este adesea asociat cu expunerea la zgomotele produse de armele de foc sau de explozii, trauma sonoră poate fi, de asemenea, o consecință a expunerii repetate la niveluri ridicate de zgomot, cum ar fi cele generate de concerte sau medii de lucru zgomotoase. Principalele simptome ale traumei sonore includ pierderea progresivă a auzului, dificultăți de concentrare, tulburări de somn, stres, anxietate și depresie. Unele persoane pot prezenta și zgomote în urechi sau hipersensibilitate la sunete.

„Diagnosticul de traumă sonoră necesită atât o evaluare clinică a pacientului, cât și efectuarea unor examene paraclinice. Examenul fizic poate detecta pierderea auzului și alte simptome asociate, în timp ce testele de audiometrie și teste de imagistică, cum ar fi RMN-ul și CT-ul, pot evalua daunele la nivelul urechii interne. În majoritatea cazurilor, pierderea auzului cauzată de trauma sonoră este permanentă și ireversibilă. În cazul în care auzul este afectat doar parțial, tratamentul se va concentra pe evitarea factorilor de risc și pe restabilirea pe cât posibilă a auzului. În acest sens, aparatele auditive pot fi folosite pentru a ajuta la amplificarea sunetelor, chiar dacă pacientul nu poate percepe sunetele la fel ca o persoană cu auz normal”, a subliniat medicul. Totodată, aparatele auditive pot facilita comunicarea și interacțiunea cu ceilalți și pot ajuta la reducerea sentimentului de izolare socială.

În cazurile în care pierderea auzului este severă sau profundă și aparatele auditive nu mai sunt eficiente, opțiunile de tratament pot include implanturile auditive, cum ar fi implanturile cohleare (dispozitive care au capacitatea de a stimula direct nervul auditiv, permițând pacientului să perceapă sunetele într-un mod mai clar și distinct). De reţinut că prevenirea traumei sonore este esențială pentru a proteja sănătatea auditivă și generală. În plus, următoarele sfaturi pot fi utile pentru a reduce expunerea la zgomot puternic: folosiți protecție auditivă (în medii zgomotoase, cum ar fi concerte sau la locul de muncă, purtați întotdeauna căști de protecție sau dopuri auditive pentru a reduce impactul zgomotului asupra urechilor); limitați volumul în căști; minimizați expunerea la zgomote în timpul somnului.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU